У Тбілісі тисячі людей зібралися на акцію протесту

14 листопада акцію протесту було оголошено безстроковою
Фото: ЕРА

Приблизно 20 політичних сил Грузії бере участь в акції протесту у Тбілісі у відповідь на провалення у парламенті законопроєкту про пропорційну виборчу систему.

Сьогодні у столиці Грузії Тбілісі розпочалася протестна акція опозиції у відповідь на провалення у парламенті законопроєкту про пропорційну виборчу систему. Про це повідомляє "Эхо Кавказа".

У будівлі парламенту зібралося кілька тисяч людей. Акцію під назвою "Усі мінус один – Бідзіна має піти" проводить понад 20 політичних сил. Серед них дві найбільші грузинські політсили – "Єдиний національний рух" і "Європейська Грузія".

Імовірно, вони озвучать антикризовий план, погодження якого тривало протягом трьох днів.

Протестувальники закликають приєднатися до них усіх тих, хто стежить за мітингом із дому.

"Эхо Кавказа" пише, що 14 листопада опозиція і громадські активісти почали безстрокову протестну акцію біля парламенту з вимогами призначення дострокових парламентських виборів за пропорційною системою, формування тимчасового технічного уряду і реорганізації Центральної виборчої комісії.

20 червня у Тбілісі кілька тисяч людей вимагали відставки спікера парламенту, глав МВС та Служби держбезпеки. Люди вигукували антиросійські гасла. Частина демонстрантів прорвалася в будівлю парламенту.

Приводом до початку маніфестацій у столиці Грузії став скандал на засіданні Міжпарламентської асамблеї православ'я. Її президент, росіянин Сергій Гаврилов вирішив вести засідання із крісла спікера грузинського парламенту. Опозиція зірвала роботу асамблеї і змусила російську делегацію спішно покинути Тбілісі.

Проти учасників акції поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі. Під час масових протестів приблизно 240 людей дістало поранення.

Унаслідок політичної кризи голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе подав у відставку, а експрем'єр-міністр Грузії, лідер керівної партії "Грузинська мрія" Бідзіна Іванішвілі заявив, що парламентські вибори у 2020 році буде проведено за пропорційною системою, на чому наполягали протестувальники.

14 листопада парламент провалив законопроєкт, який передбачає проведення у 2020 році парламентських виборів за пропорційною виборчою системою. Законопроєкт підтримав 101 депутат за необхідних 113 голосів.