У Вашингтоні вулицю, на якій розташоване посольство РФ, можуть перейменувати на честь Нємцова

Посольство РФ у Вашингтоні може дістати адресу "Площа Бориса Нємцова, будинок 1"
Фото: Embassy of Ukraine in the USA / Посольство Росії в США / Facebook

Ініціатор перейменування, представник Демократичної партії в муніципалітеті Вашингтона Мері Че вважає героєм загиблого російського політика Бориса Нємцова.

Муніципалітет Вашингтона може перейменувати вулицю у столиці США, де розташоване посольство РФ, на честь загиблого російського політика Бориса Нємцова. Про це 21 листопада повідомила газета The Washington Post.

З ініціативою назвати частину Вісконсін-авеню "Площею Бориса Нємцова" (Boris Nemtsov Plaza) виступила місцевий представник Демократичної партії Мері Че.

Вона вважає Нємцова "героєм, який боровся за демократію в Росії".

"Площа буде постійним нагадуванням режиму Путіна і народу Росії про те, що голоси інакодумців будуть жити і захисників свободи не можна змусити замовкнути", – наводить її слова "Голос Америки".

У разі схвалення ініціативи посольство Російської Федерації в США матиме адресу "Площа Бориса Нємцова, будинок 1".

Нємцова застрелили біля Кремля пізно ввечері 27 лютого 2015 року.

Згідно з рішенням Московського окружного військового суду від 13 липня 2017 року, убивцю Нємцова Заура Дадаєва засуджено до 20 років колонії суворого режиму. Обвинувачення просило призначити йому довічне ув'язнення. Дадаєв був військовослужбовцем чеченського батальйону внутрішніх військ "Север" і кавалером ордена Мужності, однак суд позбавив його звання лейтенанта і нагороди.

Співучасників Дадаєва, братів Анзора і Шадіда Губашевих засудили до 19 і 16 років колонії відповідно, Темірлана Ескерханова – до 14 років, Хамзата Бахаєва – до 11 років.

За версією слідства, убивство Нємцова було замовним і за його виконання Дадаєву пообіцяли 15 млн рублів. Організатором злочину, уважають у Слідчому комітеті РФ, був водій командира Дадаєва в чеченському батальйоні "Север" Руслан Мухудінов.

Адвокат сім'ї Нємцова Вадим Прохоров закликав не перебільшувати ролі Мухудінова в убивстві опозиціонера. Він уважає, що той не міг бути замовником злочину.

"Новая газета" писала, що замовлення на вбивство Нємцова "було виставлене на тендер" і за його виконання взявся, імовірно, заступник командира батальйону "Север" Алібека Делімханова Руслан Геремєєв.