Через ситуацію на Близькому Сході низка авіакомпаній припинила польоти над Іраком та Іраном

Lufthansa скасувала свій щоденний рейс у Тегеран
Фото: EPA

Польоти над Іраном та Іраком зупинили авіакомпанії Air France, Lufthansa, KLM, Emirates Airline, Flydubai, Singapore Airlines, Malaysia Airlines та інші.

Кілька авіакомпаній припинило польоти над Іраном та Іраком 8 січня. Про це повідомляє агентство AFP.

Спікер французької авіакомпанії Air France 8 січня заявив у коментарі агентству, що перевізник зупинив польоти над Іраном та Іраком "як запобіжний захід" після атаки Іраном військових баз США в Іраку.

Представник нідерландської авіакомпанії KLM сказав AFP, що її літаки не літатимуть над Іраком та Іраном "до подальшого повідомлення", а рейси виконуватимуть за альтернативними маршрутами.

Німецька Lufthansa повідомила, що скасувала свій щоденний рейс у Тегеран. Також її літаки тимчасово облітатимуть Іран та Ірак.

Про скасування рейсів в Іраку заявили авіакомпанії Emirates Airline і Flydubai. Компанії Singapore Airlines і Malaysia Airlines також повідомили, що прескеровуватимуть рейси в обліт Іраку та Ірану.

У ніч на 8 січня іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) повідомив про обстріл американської авіабази Аль-Асад в Іраку. Операцію, під час якої випущено "десятки ракет", в Ірані назвали "Мученик Сулеймані". Пізніше в Пентагоні повідомили, що ракетного обстрілу зазнала також військова база в іракському місті Ербіль.

Прем'єр-міністр Іраку Аділь Абдул-Махді заявив, що Багдад одержав офіційне усне повідомлення від Ірану про майбутні ракетні удари по американських військових базах в Іраку.

Після атаки на американські військові бази в Іраку іранський Корпус вартових ісламської революції пригрозив завдати удару по Дубаї в Об'єднаних Арабських Еміратах та по Хайфі в Ізраїлі.

Дії Ірану були відповіддю на вбивство командира елітного підрозділу КВІР "Аль-Кудс" генерал-майора Касема Сулеймані. Він загинув у ніч на 3 січня внаслідок ракетного удару США по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку.

8 січня поблизу Тегерана незабаром після зльоту розбився пасажирський літак Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України". На борту перебували 167 пасажирів і дев'ятеро членів екіпажу, зокрема 11 громадян України. У МЗС України заявили, що внаслідок катастрофи ніхто не вижив. Причини аварії поки невідомі.