Україна евакуює своїх громадян із китайської провінції Хубей 11 лютого – посольство

Коронавірус почав поширюватися з Китаю
Фото: ЕРА

Українці, яких евакуюють із китайської провінції Хубей через поширення коронавірусу, 14 днів перебуватимуть на карантині, повідомили в посольстві України у КНР.

Українців евакуюють із китайської провінції Хубей, яка є епіцентром розповсюдження коронавірусу, 11 лютого. Про це 10 лютого поінформувало посольство України у КНР.

"У зв'язку зі стрімким поширенням територією провінції Хубей небезпечного коронавірусу (2019-nCoV) урядом України прийнято рішення про евакуацію громадян України зі згаданої провінції, у якій запроваджено карантин, в Україну. Із цією метою Україною 11 лютого ц.р. планується спеціальний чартерний рейс за маршрутом: Київ – Ухань – Київ", – заявили в посольстві.

У відомстві підкреслюють, що після прибуття в Україну громадян чекає 14-денний карантин.

У посольстві закликали людей, які попросили їх занести до списку на евакуацію:

  • тримати напоготові свої паспортні документи України, документи, що дають право на перебування на території КНР, а також паспортні документи, свідоцтво про народження дітей до 18 років;
  • залишатися на постійному зв'язку, тримати повністю готовими до тривалого використання свої засоби комунікації (мобільний телефон, планшет тощо), а також, за можливості, поповнити рахунок з огляду на форс-мажорні ситуації (надмірне використання інтернет-трафіку, можливість здійснення дзвінків у роумінгу або в іншу країну);
  • бути мобільними й готовими до переміщень, зокрема нічних, мати мінімально необхідний запас води, харчів і медикаментів (за необхідності);
  • очікувати як на дзвінки посольства на мобільний телефон, так і на повідомлення у групі "Embassy – EVACUATION" мобільного застосунку Wechat, повністю координувати свої дії із представниками посольства.

8 лютого міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька говорила, що точна кількість громадян, яких повернуть в Україну, поки невідома. "Спочатку в нас були дані по 57 людях. Потім – по 45. Цифри змінюються", – зазначала вона.

Уперше новий тип коронавірусу, що спричиняє атипову пневмонію, було підтверджено 31 грудня 2019 року в китайському місті Ухань.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу 2019-nCoV медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

Станом на кінець доби 9 лютого кількість жертв нового коронавірусу 2019-nCoV в Китаї сягнула 908, кількість підтверджених випадків зараження – 40 171.

За межами Китаю, за інформацією ВООЗ, було зареєстровано 288 випадків захворювання у 24 країнах, одна людина померла. Двоє українців заразилися на борту круїзного лайнера Diamond Princess, який стоїть на карантині біля берегів Японії.