Уряд Британії має намір випустити "білу книгу" із планом протидії РФ

Уряд планує опублікувати план із протистояння діяльності РФ восени
Фото: ЕРА

Британський уряд має обмінюватися з іншими країнами інформацією щодо ризиків, уразливості та найкращої практики у протидії російському втручанню, заявили в комітеті із цифрових технологій, культури, спорту та ЗМІ парламенту Сполученого Королівства.

Уряд Великобританії має намір восени випустити "білу книгу", у якій буде викладено конкретні кроки для протистояння втручанню РФ у внутрішню політику інших країн. Про це йдеться у звіті комітету із цифрових технологій, культури, спорту та ЗМІ парламенту Сполученого Королівства.

"Ми рекомендуємо уряду Великобританії звернутися до інших урядів і дотримуватися рекомендацій, погоджених представниками США і Європейського союзу, зокрема представниками цього комітету, на нещодавній міжпарламентській нараді в Атлантичній раді. Уряд повинен обмінюватися інформацією щодо ризиків, уразливості та найкращої практики у протидії російському втручанню і координувати свої дії між парламентаріями в усьому світі", – зазначили в комітеті.

У парламенті закликали виборчу комісію країни розслідувати фінансування кампанії за вихід Великобританії з Європейського союзу мільйонером Арроном Бенксом і його контакти з російськими дипломатами.

Референдум про вихід Великобританії з ЄС відбувся 23 червня 2016 року. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосувало за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися у ЄС.

У листопаді 2017 року виборча комісія Великобританії почала розслідування щодо підприємця і найбільшого спонсора Бенкса з метою встановити походження коштів, які бізнесмен і його фірма вклали у Brexit.

2 липня 2018 року видання The Times повідомило, що співробітники Національного агентства з боротьби зі злочинністю Великобританії почали розслідування зв'язків Бенкса з Росією. За даними видання The Observer, Бенкс 11 разів зустрічався з російським послом у Лондоні Олександром Яковенком напередодні референдуму та через два місяці після його проведення.

29 липня голова комітету із цифрових технологій британської Палати громад Деміан Коллінз написав у колонці для Daily Mail, що вони знайшли докази спроб втручання РФ у підсумки голосування щодо Brexit.