В Ірані відкрили нове родовище нафти з покладами 53 млрд барелів

Площа виявленого родовища нафти охоплює 2400 км²
Фото: ЕРА

Нове місце видобування на площі 2400 км² у провінції Хозестан дасть змогу Ірану збільшити запаси нафти приблизно на третину.

У південно-західному регіоні Ірану фахівці нафтової галузі виявили родовище нафти з приблизними покладами 53 млрд барелів. Про це 10 листопада заявив президент Ірану Хасан Рухані, повідомляє Press TV.

Він зазначив, що, незважаючи на "тиранічні" санкції США, робітникам та інженерам іранської нафтової галузі вдалося відкрити це величезне родовище нафти.

За словами Рухані, площа родовища в багатій на нафту провінції Хозестан охоплює 2400 км&³2; на глибині 80 м. Геологорозвідувальні роботи на родовищі почалися 2016 року.

Як пише Press TV, Іран, член-засновник ОПЕК, має більш ніж 150 млрд барелів нафти. Країна посідає четверте місце у світі за обсягом запасів нафти і друге – за обсягом запасів природного газу.

Нове нафтове поле дасть змогу Ірану збільшити його запаси приблизно на третину.

20 липня 2015 року Рада Безпеки ООН схвалила угоду, спрямовану на обмеження ядерної програми Ірану в обмін на зняття з нього санкцій. Тегеран гарантував, що відмовиться від ідеї створення ядерної зброї. За 10 років, у разі виконання Іраном умов ядерної угоди, всі обмеження й умови, що містяться в резолюції ООН, мали припинити дію.

8 травня 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив, що його країна виходить зі Спільного всеосяжного плану дій щодо Ірану, вважаючи його "катастрофічним". За словами Трампа, Тегеран обманював світову спільноту, приховуючи продовження досліджень у сфері ядерної зброї.

6 серпня 2018 року Трамп підписав указ, який відновив санкції проти Ірану, що діяли до підписання ядерної угоди. Вони набули чинності 5 листопада. Уряд США, зокрема, заборонив купівлю, продаж, транспортування або збут іранської нафти й нафтопродуктів.