У пошуку "Яндекса" стався витік даних із Google Docs

У "Яндексі" провину за витік поклали на користувачів
Фото: EPA

Завдяки російському пошуковику "Яндекс" користувачі змогли виявити Google-документи з імовірними списками загиблих в окупованих районах Донбасу, даними про московських виборців, адресами борделів Санкт-Петербурга та іншим.

У результатах російського пошуковика "Яндекс" увечері 4 липня опинилися матеріали із сервісу Google Docs, які містять конфіденційну інформацію. Увагу на це звернув паблік MDK у Twitter.

Приблизно о першій ночі 5 липня пошуковик усунув збій, але до цього моменту користувачі встигли виявити ймовірні списки загиблих в окупованих районах Донбасу, дані про московських виборців, адреси борделів Санкт-Петербурга, "чорний список" служб таксі Смоленська та інше. Справжність усіх цих документів не підтверджено, уточнила "Русская служба BBC".

Із 2009 року документи з Google Docs мають з'являтися у результатах пошуковиків, тільки якщо на них існує публічне посилання. Відтоді Google, Mail.ru, Yahoo, Bing та інші індексують десятки тисяч таких матеріалів, але унікальність ситуації з "Яндексом" у тому, що він почав видавати посилання на файли з дійсно важливою інформацією, пояснила "Медуза".

Журналісти видання з'ясували, що в інших пошукових системах теж можна знайти документи з приватними даними, але за простим запитом "паролі" вони не видають посилання на таблиці з паролями, пропонуючи замість цього нецікаві документи-пастки.

Представник "Яндекса" в коментарі РБК поклав провину за витік на користувачів, які не захистили документи Google логіном і паролем, але як такий масив матеріалів опинився у видачі, не пояснив. У Google підкреслили, що сервіс працює коректно, і рекомендували користувачам за необхідності змінити налаштування приватності.