Унаслідок боїв під Триполі в Лівії загинула 21 людина – ЗМІ

Легітимний уряд підтягує лояльні йому війська до столиці
Фото: EPA

Під час бойових дій поблизу столиці Лівії Триполі між силами лівійської національної армії маршала Халіфи Хафтара і військами легітимного уряду країни загинула щонайменше 21 людина, згідно з даними міністерства охорони здоров'я країни; як мінімум 27 людей поранено. Організація Об'єднаних Націй безуспішно закликала сторони конфлікту до припинення вогню для евакуації поранених.

21 людина загинула і щонайменше 27 осіб було поранено під час боїв в околицях лівійської столиці Триполі між лівійською національною армією під командуванням маршала Халіфи Хафтара і силами міжнародно визнаного уряду національної єдності, який контролює столицю, повідомляє AFP.

Щодо загиблих поінформувало міністерство охорони здоров'я уряду в Триполі, не уточнивши, чи були серед них цивільні особи. Водночас сили Хафтара заявили про загибель 14 своїх бійців, а лівійський Червоний Півмісяць повідомив про загибель одного зі своїх лікарів.

Організація Об'єднаних Націй закликала сторони конфлікту до припинення вогню на дві години, щоб організувати евакуацію поранених, зазначає агентство, проте всі її заклики було проігноровано і бойові дії тривають. Рятувальники не змогли потрапити на охоплені бойовими діями території.

Легітимний уряд підтягує лояльні йому підрозділи до столиці; принаймні один із них, 166-та бригада, прибув із провінції Місурата, де вела бойові дії проти ісламістів.

Після повалення у 2011 році режиму Муаммара Каддафі було утворено новий уряд, проте 2014 року він розколовся і в Лівії почалися бойові дії між двома конкурентними адміністраціями. Одна з них – міжнародно визнаний уряд національної єдності (УНЄ), який контролює Триполі, друга – "тобруцький уряд", прихильником якого є маршал Хафтар.

5 квітня сили Хафтара взяли під контроль колишній міжнародний аеропорт Триполі неподалік від столиці країни. Рада Безпеки ООН закликала Хафтара негайно зупинити наступ на Триполі. 6 квітня бойова авіація УНЄ завдала авіаударів по зайнятих напередодні хафтарівцями районах.