У розвідці США впевнені, що Китай приховував масштаби зараження коронавірусом – Bloomberg

У Китаї останніми днями реєструють тільки завезені випадки COVID-19
Фото: ЕРА

У секретному звіті американської розвідки йдеться, що влада КНР навмисно занижувала як кількість заражених коронавірусом SARS-CoV-2, так і кількість померлих. Про це йдеться в матеріалі Bloomberg.

Китай приховував масштаби спалаху коронавірусу, занижуючи як кількість випадків зараження, так і кількість смертельних випадків. Про це йдеться в секретній доповіді розвідки США, зміст якої став відомим агентству Bloomberg.

Посадовці, ознайомлені з доповіддю, роблять висновок, що влада Китаю чинила так навмисно. Двоє співрозмовників прямо назвали цифри офіційної статистики підробленими.

Крім того, методологію підрахунку у КНР змінювали кілька разів. Із загальної статистики прибирали безсимптомні випадки, а потім їх додавали.

Віцепрезидент США Майк Пенс в інтерв'ю CNN 1 квітня сказав, що весь світ міг би бути у кращому становищі, якби влада Китаю була "більш відвертою". Наявні дані дають підстави вважати, що китайці стикнулися з новим вірусом не у грудні, а на місяць раніше, заявив Пенс.

Як зазначає Bloomberg, занижувати офіційну кількість хворих можуть також Росія, Іран, Саудівська Аравія, Індонезія, а КНДР досі не повідомила про жоден випадок COVID-19.

За даними Національного комітету охорони здоров'я КНР, від початку спалаху було інфіковано 81 589 осіб, 3318 із них померли. Останнім часом діагноз COVID-19 у країні ставлять тільки людям, які прибули з-за кордону.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 2 квітня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 956 тис., із них понад 202 тис. одужало, а приблизно 48,5 тис. померло.