У РПЦ пригрозили, що повністю розірвуть зв'язки з Константинопольським патріархатом через Україну

Синод РПЦ провів позачергове засідання щодо "українського питання"
Фото: patriarchia.ru

У Московському патріархаті заявили, що вся повнота відповідальності за розкол православ'я ляже особисто на патріарха Варфоломія.

Константинопольський патріархат неодноразово намагався оскаржити юрисдикцію Російської православної церкви над Київською митрополією. Про це йдеться в офіційній заяві, ухваленій 14 вересня на позачерговому Синоді Російської православної церкви (РПЦ) у Москві. Текст документа опубліковано на офіційному сайті РПЦ.

У РПЦ заявили, що "небратська поведінка Константинопольської церкви" вкотре проявилася в 1990-ті роки, коли Константинополь "антиканонічно" поширив свою юрисдикцію на Естонію і намагався "втрутитися в українські церковні справи", узявши під свою юрисдикцію українські громади у США та країнах діаспори.

У Московському патріархаті звинуватили патріарха Варфоломія у спробі "перебудувати православну еклезіологію за римсько-католицькою моделлю" і додали, що "особливу скорботу" викликало в них рішення Синоду Константинопольської церкви про допустимість повторного шлюбу для кліриків.

"У разі продовження антиканонічної діяльності Константинопольського патріархату на території Української православної церкви ми будемо змушені повністю розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом. Уся повнота відповідальності за трагічні наслідки цього поділу ляже особисто на патріарха Константинопольського Варфоломія і архієреїів, які підтримують його", – попередили в РПЦ.

У Московському патріархаті додали, що те, що відбувається, становить небезпеку для всього світового православ'я, і закликали предстоятелів інших церков "ініціювати братське всеправославне обговорення" ситуації.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову про звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати томос про автокефалію православної церкви в Україні. 22 квітня президент Петро Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат почав розгляд цього питання. 

2 вересня Архієрейський собор ухвалив рішення, що Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без погоджень з іншими церквами.

7 вересня в межах підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Даниїла Памфілійського зі США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Дії константинопольського патріарха Варфоломія щодо призначення представників в Україні в РПЦ розцінили як "грубе вторгнення" на свою канонічну територію і пообіцяли, що вони "не залишаться без відповіді".

14 вересня в РПЦ заявили, що ухвалили рішення припинити участь у структурах, пов'язаних із Константинопольським патріархатом.