У сотнях безіменних могил під Санкт-Петербургом могли ховати бездомних – благодійна організація

На знімку із супутника видно масштаби нового поховання в Колпіні
Фото: mr7.ru

Російська правозахисниця Олена Васильєва припустила, що масове поховання неопізнаних осіб у Колпіні Ленінградської області – це братська могила солдатів, загиблих на Донбасі. Голова місцевої благодійної організації Григорій Свердлін стверджує, що в аналогічних могилах влада ховає бездомних.

Кладовище безіменних могил у Колпіні під Санкт-Петербургом дуже схоже на поховання бездомних. Про це в інтерв'ю сайту MR7.ru 17 вересня сказав директор благодійної організації допомоги бездомним "Ночлежка" Григорій Свердлін.

Він прокоментував появу у YouTube запису, на якому знято ряди свіжих могил із номерами і позначками "н/о" – "невідома особа".

"Я, звичайно, не знаю, хто похований на Новому Колпинському кладовищі, але бездомних ховають у схожий спосіб, якщо це люди неопізнані. Так і пишуть на надгробках: "н/ч", "н/ж", невідомий чоловік, жінка. Біля кожної могили є номер, тому що якщо далі розкриють нові обставини, тіло можуть ексгумувати. У Петербурзі щороку 400–600 неопізнаних осіб так ховають", – заявив Свердлін.

Прес-служба адміністрації Колпинського району також припустила, що на відео – поховання бездомних.

Водночас загальна кількість безіменних могил, за даними очевидців, – приблизно 1600.

Правозахисниця Олена Васильєва 12 вересня заявила, що аналогічні кладовища збільшуються по всій Росії, у них, за її даними, ховають учасників бойових дій на сході України.

Росія не визнає участі своїх кадрових військових у конфлікті на Донбасі. Водночас у травні 2015 року президент РФ Володимир Путін засекретив утрати російської армії у мирний час.