В українському посольстві в Мексиці не видають віз без благодійного внеску – ЗМІ

Сергіо Пенья Серано стверджує, що у нього гроші взяли на задньому дворі посольства
Скріншот: tsn.ua

У мексиканців, які бажають отримати візу в Україну, вимагають грошей під виглядом благодійної допомоги для постраждалих на війні на Донбасі, ідеться в сюжеті ТСН.

У посольстві України в Мексиці не видають віз, поки не отримають грошей під виглядом благодійного внеску. Про це 9 січня повідомила ТСН із посиланням на мексиканців, які відвідують Україну і зіткнулися з такою ситуацією.

"Тричі, коли я звертався по візу, коли процес розпочинався, вони показували такий аркуш... і вона просить вас написати аналогічний, де йдеться про те, що ви робите благодійний внесок у розмірі $80100 у руки консулу чи комусь іншому в посольстві, і тоді ви отримаєте візу. Звісно, за візу сплачується окремо", – розповів адвокат Карлос Едуардо Сото Тревіно, який часто приїжджає в Україну, де у нього дружина й бізнес.

За його словами, усі візові питання розв′язує Ганна Пророк, і вона "радить написати цей лист власноруч і віддати кошти на благодійність без чека".

Про те, що в посольстві висить приклад листа про добровільні пожертвування "на Донбас", ТСН повідомив і одружений з українкою Сергіо Пенья Серрано. Він розповів, що йому не видали візи, поки він не заплатив особисто консулу в руки.

"Жодного чека не отримав. Це було дуже дивно. Вона не дозволила мені зайти, а гроші взяла на задньому дворі посольства", – зазначив мексиканець.

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) України порушень не виявили. Гроші на потреби армії нібито збирають із 2014 року.

"Це добровільна справа, отже, ініціативно окремі співробітники виявили бажання формувати ці кошти і передавали їх у київський військовий госпіталь на лікування військових, які опинилися в зоні бойових дій", – сказав начальник управління департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

Представники "Волонтерської сотні", які допомагають госпіталю, відповіли, що про благодійництво посольства України в Мексиці чують уперше.

За даними ТСН, посольство України в Мексиці відзвітувало у МЗС України, що вдалося зібрати понад $5 тис.