Убивство іранського генерала. Лавров заявив, що США порушили міжнародне право

Лавров (на фото) говорив із Помпео та Заріфом про загибель Сулеймані
Фото: ЕРА

У ніч на 3 січня Сполучені Штати завдали ракетного удару по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку, внаслідок якого загинув іранський генерал Касем Сулеймані. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у розмовах із держсекретарем США Майком Помпео і міністром закордонних справ Ірану Джавадом Заріфом заявив, що дії Вашингтона ведуть до "нового раунду ескалації напруженості" на Близькому Сході.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 3 січня у телефонній розмові з держсекретарем США Майком Помпео засудив завдання Сполученими Штатами ракетного удару по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку, внаслідок якого загинув командир іранського елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції генерал-майор Касем Сулеймані.

Про це інформує пресслужба МЗС РФ.

"Усунення офіційних осіб" держави – члена Організації Об'єднаних Націй іншою державою – членом ООН на території третьої країни "грубо порушує принципи міжнародного права і заслуговує на засудження", заявив Лавров.

Він сказав, що цей крок США "загрожує тяжкими наслідками для регіонального миру і стабільності" і не сприяє зусиллям щодо врегулювання ситуації на Близькому Сході.

"Москва наполегливо закликає Вашингтон відмовитися від незаконних силових методів досягнення своїх цілей на міжнародній арені і вирішувати будь-які проблеми за столом переговорів", – додав він.

4 січня Лавров провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Ірану Джавадом Заріфом, у якій висловив співчуття у зв'язку з убивством Сулеймані, інформує пресслужба МЗС РФ.

Згідно з повідомленням, у цій розмові міністри повторили тезу про те, що дії Сполучених Штатів "є грубим порушенням норм міжнародного права і ведуть до нового раунду ескалації напруженості" на Близькому Сході.

31 грудня в Багдаді прихильники іракського воєнізованого шиїтського угруповання напали на посольство США, розбили вхід на територію відомства і підпалили зону для приймання відвідувачів. Це сталося у зв'язку із завданням 29 грудня авіаудару США, внаслідок якого загинуло 25 бойовиків, пов'язаних із ліванським угрупованням "Хезболла" і підтримуваних Іраном.

Президент США Дональд Трамп звинуватив Іран в організації нападу. В Ірак скерували додаткові сили США. Трамп також пригрозив, що Іран понесе відповідальність за напад.

У МЗС Ірану заперечують причетність до інциденту.

У ніч на 3 січня США завдали ракетного удару по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку, внаслідок якого загинув Сулеймані. Разом із ним загинув заступник командувача Сил народної мобілізації Іраку (які підтримують Іран) Абу Махді аль-Мухандіс.

У Пентагоні заявили, що Сулеймані вбили за вказівкою Трампа. США вважають КВІР терористичною організацією, а Сулеймані – причетним до атак на американське посольство і військові бази США в Іраку.

В Ірані пригрозили США "суворою помстою" за смерть генерала Сулеймані.