Учені заявили, що шкода для здоров'я від коронавірусу набагато більша, ніж вважали раніше

Експерти хочуть вивчити вплив коронавірусу на організм
Фото: ЕРА

Коронавірус, який спричиняє COVID-19, вражає багато систем органів, у деяких випадках зумовлюючи катастрофічні для людини ушкодження. Західні вчені говорять, що коронавірус завдає шкоди серцю, печінці і ниркам, системі кровотворення. Експерти починають дослідження, щоб зрозуміти довгострокові наслідки інфекції.

Учені тільки починають усвідомлювати широкий спектр проблем зі здоров'ям, спричинених новим коронавірусом. Деякі з них можуть мати тривалий вплив на людей, які перехворіли на COVID-19, протягом багатьох років. Про це повідомляє Reuters із посиланням на думку лікарів та експертів з інфекційних захворювань.

Вірус, що спричиняє COVID-19, вражає багато систем органів, у деяких випадках зумовлюючи катастрофічні ушкодження.

Кардіолог із науково-дослідного інституту Скріппса Ерік Тополь заявив, що коронавірус завдає шкоди серцю, печінці та ниркам. За його словами, лікарі спочатку думали, що COVID-19 – респіраторне захворювання, однак не могли навіть припустити всієї небезпеки нового вірусу.

До дихальної недостатності у пацієнтів із COVID-19 можуть додатися порушення згортання крові, здатні призвести до інсультів, і сильне запалення, що вражає кілька систем органів. Вірус також може зумовити неврологічні ускладнення, які варіюються від головного болю, запаморочення і втрати смаку або запаху до судом і сплутаності свідомості. Водночас відновлення може бути повільним, неповним і дорогим.

Експерти починають дослідження, щоб зрозуміти довгострокові наслідки інфекції, повідомив журналістам 25 червня заступник директора з інфекційних хвороб Центру США з контролю та профілактики захворювань Джей Батлер.

За його словами, багато людей, які перехворіли, скаржаться на втому і задишку. Водночас у багатьох симптоми хвороби зберігаються навіть після отримання негативного тесту на коронавірус.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними станом на середину дня 28 червня, кількість інфікованих коронавірусом SARS-CoV-2 у світі становить 10 006 980 осіб, інформує Університет Джонса Гопкінса. Від хвороби COVID-19, яку спричиняє коронавірус, померло 499 307 осіб, видужало 5 071 617.

У ВООЗ вважають, що коронавірус становитиме серйозну загрозу, поки не винайдуть вакцини. На думку глави Європейського агентства лікарських засобів Марко Кавалері, у кращому разі вакцина буде готова наступного року. 15 травня американський президент Дональд Трамп припустив, що вакцину від коронавірусу може бути створено і випробувано до кінця 2020 року.