Ученим вдалося виростити два ембріони північного білого носорога, який опинився під загрозою вимирання

На Землі залишилося лише дві самки північного білого носорога
Фото: avantea

Міжнародна команда вчених, використовуючи яйцеклітини самок північного білого носорога та заморожену сперму померлих самців, змогла створити два життєздатні ембріони.

Міжнародній групі вчених і фахівців з охорони природи вдалося виростити два ембріони північного білого носорога, якому загрожує вимирання. Про це 11 вересня повідомило агентство AFP.

У світі залишилося лише дві особини білих носорогів, і обидві вони самки. Останній самець помер у Кенії у 2018 році. Наразі 30-річна Наджин і 19-річна Фату є останніми з підвидів білого носорога і живуть під цілодобовою озброєною охороною.

Команда вчених, використовуючи яйцеклітини самок і заморожену сперму померлих самців, змогла створити два життєздатні ембріони.

Процедура забору яйцеклітин була ризикованою і складною, у ній брала участь команда ветеринарів зі всього світу. Операція тривала дві години, але готувалися до неї роками.

Білий носоріг є найбільшим представником носорогів і другою за величиною твариною після слона з-поміж тих, які живуть на суші. Вони опинилися під загрозою зникнення через поширене в Африці браконьєрство.