Вдова Солженіцина: Коли Росія в путінські часи почала знову набувати військової сили, це зовсім збентежило і розлютило Захід

Солженіцина: Ситуація коли-небудь виправиться, але дуже нескоро
Скріншот: ntv.ru

Захід "встромив ломик" у тріщину між Росією та Україною і "розхитував як слід", – заявила вдова російського письменника Олександра Солженіцина Наталія.

Письменник-дисидент Олександр Солженіцин говорив, що Україна може відколотися від Росії, що буде дуже болісно. Про це вдова письменника Наталія Солженіцина розповіла в інтерв'ю телеканалу НТВ.

"Він завжди говорив, що Україна може відколотися і що це буде дуже болісним. І він писав про це ще й в "Архіпелазі [ГУЛАГ]", у 1968 році писав: вона намагатиметься піти. Ну а Захід, звичайно, встромив ломик у цю тріщину і розхитував як слід, тому що [американський політолог Збігнєв] Бжезінський теж говорив і друкував, що Росію тільки тоді можна реально послабити, якщо відколоти від неї Україну. І це, власне, відбувається. Звичайно, ситуація коли-небудь виправиться, але дуже не скоро. Тобто розхитали цим ломиком тріщину як слід", – заявила Солженіцина.

За її словами, Росія за президента Володимира Путіна набула "військову і зовнішню" силу, що нібито розлютило Захід.

"Там (на Заході. – "ГОРДОН") на них (українців.  – "ГОРДОН") узагалі не дивляться як на людей. Звичайно, Захід їх просто не буде використовувати. Нам така доля не потрібна. І коли Росія раптом у путінські часи почала знову набувати якоїсь військової сили, зовнішньої сили, це зовсім збентежило і розлютило Захід. Вони не думали, що так буде", – переконана вдова письменника.

У 2018 році святкуватимуть сторіччя письменника. Наталія Солженіцина до річниці хоче випустити книгу "Росія. Захід. Україна".