Вибух у житловому будинку в Магнітогорську планували приблизно півроку. Терористи готували цілу серію атак

За версією Baza, вибух у житловому будинку мав стати одним із серії терактів
Фото: ЕРА

За версією журналістського проекту Baza, терористи планували розкидати по вулицях Магнітогорська вибухові пристрої, але після передчасного вибуху гексогену в житловому будинку в місті було посилено заходи безпеки.

Вибух у житловому будинку в російському Магнітогорську в ніч на 31 грудня організували місцеві жителі Махмуд Джумаєв, Алішер Каїмов і Альмір Абітов, які готували серію терактів на Новий рік, ідеться у розслідуванні журналістського проекту Baza, опублікованому на платформі Teletype.

"Радио Свобода" зазначає, що текст про Магнітогорськ – перший, опублікований Baza. У ньому не вказано джерела інформації. Творці проекту – вихідці з видання Life і Telegram-каналу Mash, мають зв’язки із правоохоронними органами.

За версією Baza, 43-річному Джумаєву не подобалися проповіді місцевого імама. Він припинив відвідувати міську мечеть і кинув дітей та православну дружину, із якою жив 18 років, заявивши, що не житиме з людиною, яка сповідує іншу релігію. Абітов перейшов в іслам, щоб кинути пити. Він забрав дітей на домашнє навчання. У сина Абітова були проблеми через читання Корану, а у доньки – через носіння хіджаба. Жодних подробиць про Каїмова журналісти не повідомляють.

За даними розслідувачів, під'їзд у житловому будинку в Магнітогорську обвалився внаслідок вибуху гексогену. Baza стверджує, що ніхто з названих у розслідуванні підозрюваних не має достатньої кваліфікації для створення гексогену. Теракт було заплановано на ранок 1 січня, він мав завершити серію вибухів у місті. Однак 31 грудня вибуховий пристрій у житловому будинку випадково вибухнув. У цей момент поруч із гексогеном могла бути ще одна, неназвана людина.

Baza стверджує, що після вибуху в будинку і термінового візиту до міста президента РФ Володимира Путіна у Магнітогорську посилили заходи безпеки. Терористи встигли встановити тільки одну бомбу, яку знайшов двірник. Він покликав знайомого, який працював неподалік, він відірвав від вибухового пристрою мобільний телефон і забрав його собі. Стривожений знахідкою двірник зателефонував у поліцію.

До вечора 1 січня, стверджують журналісти, співробітники ФСБ знали імена підозрюваних. Район навколо квартири, у якій терористи готували теракти, оточили. Підозрювані намагалися прорватися на "Газелі", проте бійці оточення відкрили вогонь по автомобілю і в мікроавтобусі вибухнув газовий балон. Ті, хто перебував у машині, загинули.

За даними Baza, місцева поліція знала про осередок екстремістів у Магнітогорську і прослуховувала їхні переговори, проте не змогла запобігти теракту. Після вибуху в житловому будинку місцевим криміналістам дали на експертизу тільки бетонні плити з поверхні завалу, інші дослідження вела ФСБ і Слідчий комітет. Журналісти Baza стверджують, що оперативники ФСБ не дозволяли поліції брати участь у розслідуванні всіх епізодів справи, використовуючи співробітників МВС для допоміжних завдань.

17 січня SITE Intelligence Group – організація, яка відстежує активність бойовиків у інтернеті, – написала, що бойовики ІДІЛ узяли на себе відповідальність за вибух житлового будинку в Магнітогорську. У Слідчому комітеті Росії наполягають, що пріоритетною версією обвалення під'їзду будинку залишається вибух побутового газу.

У поширеній заяві терористи ІДІЛ повідомили, що після вибухів у російському Магнітогорську вони довгий час мовчали, нібито побоюючись за безпеку тих, хто влаштував теракт.

У ніч на 31 грудня 2018 року в Магнітогорську пролунав вибух у житловому будинку, обвалився один із 12 під'їздів десятиповерхівки. Головною версією трагедії розглядають вибух побутового газу. 39 людей загинули.