Вірменія заявила про причетність влади Азербайджану до насильства щодо вірмен, які перебувають за кордоном

МЗС Вірменії вважає, що Азербайджан діє "безвідповідально"
Фото: mfa.am

У МЗС Вірменії звернули увагу на "випадки і спроби насильства" щодо своїх громадян у різних країнах. Єреван вважає, що це відбувається, зокрема, за участі азербайджанських офіційних осіб.

Азербайджан причетний до випадків насильства щодо громадян Вірменії, які перебувають за кордоном. Про це заявили 24 липня у МЗС Республіки Вірменія (РВ).

"Останнім часом було зафіксовано випадки та спроби насильства щодо громадян Вірменії та членів вірменських громад у різних країнах. Були випадки перешкоджання роботі структур дипломатичної служби РВ і вірменських громад за кордоном, умисного знищення їхнього особистого і службового майна, що в окремих випадках також ставило під загрозу безпеку дипломатичного персоналу. Відбуваються расистські дії з метою підриву торговельно-економічних зв'язків Вірменії з різними країнами. Розширення географії та участь азербайджанських офіційних осіб у діях проти дипломатичних представництв Республіки Вірменія демонструють, що вищевказаними діями керують державні структури Азербайджану", – ідеться в повідомленні.

Вірменські дипломати закликали співвітчизників "бути пильними, не піддаватися на жодні провокації, у таких ситуаціях негайно звертатися в місцеві правоохоронні органи, структури вірменської громади та дипломатичні представництва РВ".

"Ми рішуче засуджуємо розпалювання міжнаціональних зіткнень у різних країнах, що є черговим виявом безвідповідальності Баку й цілковито вписується в політику та риторику керівництва Азербайджану щодо провокування ворожнечі між двома народами без географічних обмежень", – заявили у МЗС Вірменії.

Відносини між Баку та Єреваном загострилися у зв'язку із сутичками на кордоні, які виникли 12 липня. За версією азербайджанської сторони, підрозділи збройних сил Вірменії з метою захоплення позицій на товузькому напрямку здійснили спробу атаки із застосуванням артилерії. Вірменська сторона стверджує, що військовослужбовці збройних сил Азербайджану спробували перетнути кордон Вірменії в напрямку Тавуша й захопити опорний пункт. Про загиблих повідомляли обидві сторони конфлікту.

23 липня в Москві сталася масова бійка за участю вихідців з Азербайджану та Вірменії. За даними ТАСС, затримано більше ніж 10 осіб, в однієї людини – різана рана плеча.