Віце-канцлер Австрії домовлявся про співпрацю із "племінницею російського олігарха", ЗМІ опублікували запис розмови

Штрахе обіцяв сприяння росіянам, не знаючи, що його розмову записують, пише Spiegel
Фото: ЕРА

Жінка, яка назвалася родичкою впливового російського багатія, у 2017 році нібито хотіла інвестувати кілька сотень мільйонів євро в австрійську економіку і домовлялася про контракти з лідером австрійської Партії свободи Гайнцом-Крістіаном Штрахе, який зараз є віце-канцлером. Співрозмовниця політика виявилася "підсадною качкою", пише Spiegel.

Главу ультраправої австрійської Партії свободи, віце-канцлера Гайнца-Крістіана Штрахе звинувачують у спробі змови з Росією, повідомив 17 травня Spiegel.

У розпорядження німецького видання потрапило кілька годин відеозапису розмови, яка відбулася 24 липня 2017 року на віллі на острові Ібіца в Іспанії. Штрахе, його соратник по партії Йоганн Гуденус, його дружина, невідомий чоловік та жінка, яка говорила російською, домовлялися про можливість російських інвестицій в Австрію.

Жінка назвалася "племінницею олігарха" з оточення президента РФ Володимира Путіна. Вона стверджувала, що розмір інвестицій може становити кілька сотень мільйонів євро. Ішлося про купівлю ліцензій на гральний бізнес, придбання розкішного готелю, отримання контрактів на дорожнє будівництво та поглинання Kronen Zeitung, однієї з найтиражованіших газет Австрії.

Штрахе запевняв співрозмовницю, що якщо Партія свободи дістане достатньо місць в уряді, він допоможе росіянам із вкладенням коштів.

Spiegel з'ясував, що зустріч було підлаштовано: на віллі сховали безліч відеокамер, а "племінниця олігарха" була підставною особою. Метою зустрічі було зібрати компромат на правих політиків Австрії, припускає видання.

15 жовтня 2017 року відбулися дострокові вибори до парламенту Австрії. Партія свободи здобула 26% голосів і посіла третє місце. Штрахе у грудні 2017 року дістав посаду віце-канцлера та міністра спорту в кабінеті Себастьяна Курца.

Штрахе і його однопартійці неодноразово відвідували Росію, а також анексований Крим. Партія також закликала до скасування антиросійських санкцій.

У 2018 році лідер ультраправих називав Путіна "люб'язною, відкритою і сердечною людиною".