Віце-президент США Пенс уважає, що РФ необхідно відмовитися від дій, які стали причиною запровадження санкцій

Пенс поскаржився на обмежувальні заходи з боку Москви
Фото: EPA

Віце-президент США Майк Пенс зазначив, що США хочуть мати конструктивні відносини з Росією.

США готові скасувати санкції, якщо Росія відмовиться від дій, які призвели до запровадження обмежень. Про це віце-президент США Майк Пенс заявив 31 липня під час візиту до Естонії, повідомляє прес-служба Білого дому.

Пенс зазначив, що США хочуть мати конструктивні відносини з Росією. Проте минулого тижня Москва зробила "рішучий крок щодо обмеження дипломатичної присутності США у своїй країні".

"Президент Трамп дав зрозуміти: Америка готова до поліпшення відносин із Росією. Але президент і Конгрес єдині в нашому посланні: поліпшення відносин і зняття санкцій вимагають від Росії відмови від дій, які від самого початку стали причиною запровадження обмежувальних заходів", – заявив віце-президент США.

Пенс додав, що глава Білого дому Дональд Трамп підпише законопроект про нові санкції проти Росії. За його словами, Трамп закликав Росію "припинити дестабілізаційну діяльність в Україні та інших регіонах, а також підтримку ворожих режимів, таких як Північна Корея та Іран".

У грудні 2016 року в межах санкційного пакета проти РФ влада США вилучила дві заміські резиденції російських дипломатів у Нью-Йорку та Меріленді. Крім того, Державний департамент США оголосив персонами нон ґрата 35 російських дипломатів. У травні 2017 року помічник президента РФ Володимира Путіна Юрій Ушаков заявляв, що Росія очікує повернення російської власності у США, і погрожував заходами у відповідь.

25 липня Палата представників Конгресу США підтримала законопроект про нові санкції щодо Росії, Ірану та КНДР. 27 липня за цей документ проголосували в Сенаті. Законопроект надійшов на затвердження президента Трампа.

Згідно з ініціативою, пропонується скоротити максимальний термін ринкового фінансування російських банків, що перебувають під санкціями, до 14 днів, а для компаній нафтогазового сектору – до 30 днів.

Президент США  також може застосувати санкції до осіб, які мають намір укласти в будівництво російських експортних трубопроводів понад $5 млн на рік або $1 млн одноразово або ж збираються надати російським проектам послуги, технології або інформаційну підтримку.

Водночас США продовжать протидіяти будівництву газопроводу "Північний потік – 2" через "шкідливий уплив на енергетичну безпеку Євросоюзу, газовий розвиток ринку в Центральній і Східній Європі та енергетичні реформи в Україні".

Законопроект зобов'язує президента США заздалегідь погоджувати з Конгресом будь-яке пом'якшення або скасування санкцій. Глава Білого дому не зможе зняти обмежувальних заходів особистим указом, як це було раніше.

28 липня у відповідь на санкційну політику США російська сторона вирішила призупинити з 1 серпня використання посольством США в Росії всіх складських приміщень на Дорожній вулиці в Москві і дачі у Срібному Бору. Окрім того, США запропоновано скоротити кількість американських дипломатів на території РФ.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що країну покинуть 755 співробітників дипмісії США.

Екс-посол США в Росії Майкл Макфол зазначив, що в Росії немає стільки американських дипломатів, і припустив, що тепер росіянам доведеться чекати тижні, якщо не місяці, щоб отримати візи.