Влада Ємену та сепаратисти уклали мир і створять єдиний уряд

Збройний конфлікт у Ємені триває з 2014 року
Фото: ЕРА

За посередництва Саудівської Аравії укладено угоду про політичне врегулювання конфлікту між міжнародно визнаним урядом Ємену і Південною перехідною радою. Протистояння тривало з літа 2019 року.

Міжнародно визнана влада Ємену і сепаратисти з Південної перехідної ради (ППР) погодилися створити протягом 30 днів новий спільний уряд, підтримавши в такий спосіб ініціативу Саудівської Аравії щодо врегулювання конфлікту. Про це ввечері 28 липня повідомило державне агентство Саудівської Аравії SPA.

До мирного плану входить припинення вогню (із 22 червня діє перемир'я) і призначення губернатора та глави з безпеки південної столиці Адена. Крім того, всі збройні сили мають покинути мухафазу Аден.

Новий уряд має бути сформовано з рівним представництвом півночі й півдня Ємену за умови, що частина міністрів представлятиме ППР.

Саудівське агентство підкреслює, що переговори відбувалися за підтримки Об'єднаних Арабських Еміратів. ЗМІ писали, що ця країна стояла за спробами перехідної ради створити окрему державу Південний Ємен.

Збройний конфлікт у Ємені триває з березня 2014 року. Повстанці-хусити (воєнізоване шиїтське угруповання) протистоять міжнародній коаліції, яка підтримує вигнаного президента Абд Раббо Мансура Хаді. Столиця Ємену Сана наразі під контролем хуситів.

У серпні 2019 року ППР, яка разом із військами Халі та коаліцією на чолі із Саудівською Аравією воює з хуситами, захопила Аден. Сепаратисти наполягали на відставці офіційного уряду. Ці події поставили під загрозу діяльність міжнародної коаліції та відновлення територіальної цілісності Ємену.