Уряди 20 штатів США подали до суду на Трампа

Невдоволення штатів, які вирішили подати до суду, викликає те, що замість бюджетних ініціатив фінанси спрямують на будівництво стіни

Фото: ЕРА

Ті американські штати, які вирішили судитися з президентом США Дональдом Трампом, виступають проти скеровування грошей із федерального бюджету на будівництво стіни з Мексикою, вважаючи, що ці кошти будуть потрібнішими у штатах.

Уряди 20 штатів подали до суду на президента США Дональда Трампа, повідомила генеральний прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс на своєму офіційному сайті.

Невдоволення влади цих штатів спричинила спроба Трампа спрямувати $1,6 млрд на будівництво загороджувальної стіни на кордоні з Мексикою. Було заплановано, що ці кошти витратять на посилення роботи правоохоронних органів, боротьбу з наркотрафіком і спорудження біля кордону військових об'єктів.

"Переспрямування бюджетних коштів, призначених для головних ініціатив, на фінансування непотрібної і необґрунтованої стіни – абсолютно безвідповідальна дія, що підриває владу Конгресу і завдає шкоди кожному жителю Америки", – заявила Джеймс.

23 грудня 2018 року через відмову представників Демократичної партії у Конгресі дати згоду на виділення в бюджеті $5,7 млрд для будівництва стіни на кордоні з Мексикою Трамп оголосив про припинення роботи федерального уряду. Це був найдовший шатдаун в історії США – 35 днів.

Водночас Трамп підкреслював, що готовий скористатися правом ввести надзвичайний стан, щоб домогтися виділення коштів в обхід Конгресу.

25 січня 2019 року президент повідомив, що фінансування федерального уряду відновлять на три тижні.

У Конгресі США 11 лютого дійшли попередньої згоди щодо питання безпеки південного кордону. Джерело Reuters зазначило, що демократи погодилися виділити на фінансування укріплень на кордоні з Мексикою в чотири рази менше асигнувань, ніж хотів Трамп: $1,3 млрд. Глава Білого дому заявив, що незадоволений угодою.

15 лютого він оголосив про введення надзвичайного стану. Трамп підкреслив, що США не контролюють власного кордону, через який у країну потрапляють злочинці і "величезна кількість наркотиків". У лютому – березні обидві палати Конгресу США проголосували за скасування режиму НС, проте Трамп наклав вето на це рішення.