"Вона тут не потрібна". Лукашенко заявив, що Білорусь не збирається розміщувати військову базу РФ на своїй території

Лукашенко: Ми в змозі виконати ті функції, які на нас покладено договором із Росією
Фото: EPA

Проблема російської бази на території Білорусі є надуманою, заявив білоруський лідер Олександр Лукашенко. За словами президента, його країна здатна самостійно протистояти будь-якій агресії.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у його країни немає необхідності розміщувати на своїй території військову базу Росії. Про це він сказав 6 листопада в Мінську на зустрічі з представниками аналітичних центрів США, повідомляє БЕЛТА.

Лукашенко вважає, що проблема російської бази на території Білорусі надумана.

"Ми у військово-політичному союзі з Росією. Буде тут військова база, не буде – різниці абсолютно ніякої немає. І ми цю базу не розміщуємо тут не тому, що ми хочемо вам або комусь показати, що ми суверенні й незалежні. Ми не розміщуємо, бо вона тут не потрібна. Ми самі за нашим задумом, військово-оборонним планом із Російською Федерацією забезпечимо ті функції, які на нас покладено", – сказав він.

Президент додав, що білоруська армія здатна ефективно протистояти будь-якій агресії і конфліктам.

"Ми в змозі виконати ті функції, які на нас покладено договором із Росією. Якби ми цього не могли зробити, повірте, ми звернулися б самі до Росії, щоб вона забезпечила нам безпеку. Поки такої необхідності у нас немає", – заявив він.

25 вересня журналіст Денис Лавникевич із посиланням на джерело в адміністрації Лукашенка повідомив, що Москва змушує Мінськ створити у Білорусі російську військову базу в обмін на продовження економічної допомоги.

4 листопада Лукашенко говорив, що в разі розміщення у Польщі американської військової бази Росія і Білорусь "змушені будуть реагувати".

"Я міністру закордонних справ сказав – він виступав у нас у Мінську: ми з вами воювати не збираємося. Тому не треба створювати зайві бази. В іншому разі ми з росіянами повинні будемо відповідати. Отже, ми будемо змушені щось розміщувати, щоб вам протидіяти", – сказав він.

На території Білорусі нині є два російські військові об'єкти. Це 43-й вузол зв'язку ВМФ Росії "Вилейка" (радіостанція "Антей") і радіолокаційна станція "Волга", розташовані в Мінській області. За даними "Немецкой волны", обидва об'єкти не наділені статусом військових баз і на їхній території немає летальної зброї. Їх передали Росії в безоплатне користування строком на 25 років. Угоду уклали 6 лютого 1995 року.