Всесвітня асамблея охорони здоров'я ухвалила резолюцію про розслідування реакції на коронавірус

Керівний орган ВООЗ підтримав резолюцію про проведення розслідування міжнародної реакції на пандемію COVID-19
Фото: EPA

Китай вважає, що розслідування міжнародної реакції на епідемію коронавірусної інфекції необхідно провести після закінчення пандемії.

Під час сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я (керівного органу ВООЗ) 19 травня було затверджено резолюцію про необхідність проведення розслідування міжнародної реакції на спалах коронавірусу, повідомляє агентство Reuters.

Документ, запропонований Євросоюзом і підтриманий більш ніж 100 країнами, було затверджено під час міністерської зустрічі членів Всесвітньої організації охорони здоров'я. Як зазначає агентство, жоден зі 194 членів ВООЗ, зокрема Китай і США, не висловився проти.

Як повідомляє телеканал CNN, виступаючи за допомогою відеозв'язку перед учасниками асамблеї, глава КНР Сі Цзіньпін заявив, що розслідування міжнародної реакції на пандемію COVID-19 необхідне, але додав, що його слід проводити після закінчення епідемії.

Раніше повідомляли, що в резолюції міститься заклик провести "неупереджену, незалежну і всеосяжну оцінку скоординованої міжнародної відповідної реакції на COVID-19", зокрема за допомогою спільних досліджень ВООЗ та Всесвітньої організації з охорони здоров'я тварин для "виявлення зоонозного джерела вірусу і шляхів його проникнення в людську популяцію, включно з можливою роллю проміжних господарів".

Резолюцію було внесено за підтримки понад 110 країн, зокрема Австралії, 27 країн – членів ЄС, України, Росії, Індонезії, Індії, Японії, Великобританії, Канади та інших. Пізніше до них приєдналися 54 африканські держави. Напередодні голосування Китай виступав проти цієї ініціативи. Що змінило дуку Пекіна, наразі невідомо.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. До 17 травня у світі коронавірусом заразилося 4,82 млн осіб, померли 319 тис., одужало приблизно 1,8 млн, інформує Університет Джонса Гопкінса.

Останніми тижнями Китай все частіше стикається зі звинуваченнями у приховуванні масштабів епідемії з самого її початку.

У доповіді розвідки США, зміст якої з'ясувало агентство Bloomberg, ішлося, що Китай приховував як масштаби спалаху коронавірусу, занижуючи кількість випадків зараження, так і кількість смертельних випадків.

Віцепрезидент США Майк Пенс в інтерв'ю CNN 1 квітня сказав, що весь світ міг опинитися у кращому становищі, якби влада Китаю була відвертішою". Наявні дані дають привід вважати, що китайці стикнулись із новим вірусом не у грудні, а місяцем раніше, заявив Пенс.

23 квітня держсекретар США Майк Помпео висловив упевненість, що китайські комуністи "відповідатимуть за те, що трапилося". 3 травня він заявив, що Сполучені Штати мають "величезну кількість доказів", що пандемія почалася з витоку коронавірусу з Уханьского інституту, хоча згодом зазначав, що впевненості в цьому немає.

Крім того, США вважають, що "ВООЗ не вдалося адекватно одержувати, перевіряти та обмінюватися інформацією своєчасно і прозоро". У зв'язку з цим президент Штатів Дональд Трамп оголосив про припинення фінансування організації до закінчення розслідування.