Washington Post повідомила, що слідство дізналося про ще два контакти членів адміністрації Трампа з РФ

За словами джерел Washington Post, Коена обіцяли відрекомендувати прем'єр-міністру та президенту Росії
Фото: ЕРА

За даними Washington Post, адвоката президента США Дональда Трампа Майкла Коена запрошували на Петербурзький економічний форум, де обіцяли відрекомендувати керівництву РФ. Ще один контакт адміністрації Трампа з Росією був пов'язаний з угодою щодо будівництва Trump Tower у Москві.

Партнери президента США Дональда Трампа і його компанія Trump Organization передали федеральним слідчим відомості про два раніше не зареєстровані контакти оточення майбутнього президента з Росією під час виборчої кампанії 2016 року. Про це пише The Washington Post із посиланням на свої джерела.

У першому випадку мова йде про запрошення особистого адвоката президента США Дональда Трампа Майкла Коена на Петербурзький економічний форум. Девелопер Фелікс Саттер, який запросив Коена, раніше був партнером Трампа в бізнесі. За словами джерел Washington Post, він обіцяв відрекомендувати Коена прем'єр-міністру Росії Дмитру Медведєву, посадовцям фінансового блоку і, можливо, президенту Росії Володимиру Путіну.

За інформацією видання, зустріч із Путіним обіцяв організувати особисто прес-секретар президента Дмитро Пєсков. Запрошення містило офіційний лист, який мав полегшити Коену одержання візи від російського уряду.

Коен відмовився від поїздки. Пєсков заявив, що не пам'ятає, щоб Коена запрошували на форум.

Другий випадок контакту адміністрації Трампа з Росією був пов'язаний з угодою щодо будівництва Trump Tower у Москві. Проектом з осені 2015 року займалися Коен, Саттер і сам Трамп, який на той момент іще не був номінованим як кандидат від Республіканської партії.

Трамп підписав "лист про наміри", згідно з яким Trump Tower у Москві мала стати однією з найвищих у світі. Потім у реалізації проекту настав застій, а на початку 2016 року Саттер написав Пєскову, що проект застопорився, попросивши допомоги в його просуванні, повідомили джерела видання.

За словами Коена, Пєсков не відповів на лист й операцію було анульовано. Пєсков підтвердив, що отримав листа, але не відповів.

Коену також пропонували укласти угоду щодо будівництва Trump Tower у Москві з російським мільярдером, екс-сенатором Сергієм Гордєєвим, акціонером ВАТ "Группа компаний ПИК". Із пропозицією виступав міжнародний фінансист Георгій Рцхіладзе, який раніше працював із Коеном. Представник Рцхіладзе повідомив, що Коен відмовився від цієї пропозиції, оскільки вже уклав угоду з іншою людиною.

Washington Post пише, що Саттер народився в Росії, але емігрував із Росії до США ще дитиною. Він має судимість за бійку в барі. У 1998 році його було засуджено за співучасть у шахрайських схемах на біржі.

Саттер знав Коена зі старших класів школи. Його компанія Bayrock була партнером у будівництві вежі Trump Tower у Нью-Йорку. Washington Post також повідомила, що Сатер і Коен зустрічалися у 2017 році з українськими нардепами, щоб обговорити український мирний план у політиці Білого дому.

30 травня 2017 року комітет із розвідки Палати представників США викликав Коена дати свідчення на засіданні, але він відмовився, пояснивши це тим, що "запит був погано сформульованим, занадто загальним і відповісти на нього було неможливо".

У жовтні 2016 року влада США офіційно обвинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні в процес президентських виборів у країні. У Кремлі ці обвинувачення назвали "нісенітницею".

17 травня 2017 року конгресмен-демократ від штату Техас Ел Грін закликав Конгрес розпочати процедуру імпічменту Трампа. Того ж дня колишньому директору Федерального бюро розслідувань Роберту Мюллеру було доручено розслідувати можливі зв'язки між російським урядом та особами, пов'язаними з виборчою кампанією Трампа.

18 травня Трамп назвав звинувачення на свою адресу з боку політичних опонентів найбільшим "полюванням на відьом" в американській історії.