Захарова назвала "агрегатором фейкових новин" главу МЗС Латвії, котрий припустив утручання РФ у каталонський референдум

Захарова: Боже мій, де вони беруть настільки чудових політиків, де виводять цих птахів високого польоту?
Фото: EPA

Глава МЗС Латвії Едгар Рінкевич порівняв референдум про незалежність Каталонії з "цукеркою, що впала на підлогу", яку Росія використала, аби розколоти ЄС. Спікер російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова звинуватила його у поширенні фейків.

Спікер російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова на сторінці у Facebook назвала "агрегатором фейкових новин" главу міністерства закордонних справ (МЗС) Латвії Едгара Рінкевича, котрий припустив утручання РФ у каталонський референдум.

В інтерв'ю газеті Latvijas Avīze Рінкевич заявив, що питання про участь Росії в цьому референдумі потребує серйозної оцінки. Він порівняв голосування щодо незалежності Каталонії з "цукеркою, що впала на підлогу", яку РФ використала, аби розколоти ЄС.

"Цукерка, що впала на підлогу? Боже мій, де вони беруть настільки чудових політиків, де виводять цих птахів високого польоту? Не міністр, а агрегатор фейкових новин. Хоча по сусідству теж президент (Даля Грібаускайте. – "ГОРДОН") – та ще фейк-дистриб'ютор. Досі чекаємо офіційної відповіді від Литви щодо заяви Грібаускайте про якийсь "список вимог", який нібито їй висунула Росія. Мабуть, латвійське МЗС вирішило в оригінальний спосіб відвести удар від керівництва сусідньої країни і видало новий залп фейків. Одне запитання до Рінкевича: а Грібаускайте теж Кремль у 2014 році вибрав? Ну якщо ви так добре розбираєтеся у проблемах Іспанії, про сусідів набагато краще маєте бути поінформованими, ні?" – написала у відповідь Захарова.

1 жовтня влада іспанського регіону Каталонія спробувала провести референдум про незалежність. Багато місцевих жителів вирушило на виборчі дільниці, більшість із яких виявилася заблокованою силами правопорядку. У сутичках із поліцією постраждало 844 людини.

Влада Каталонії заявила про 90,09% виборців, які проголосували за відділення від Іспанії. Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой сказав, що влада категорично не визнає референдуму.

3 жовтня король Іспанії Феліпе VI звернувся до нації із закликом до єдності. Монарх засудив організаторів референдуму про самовизначення Каталонії.

За кілька хвилин після цього президент женералітату (уряду) Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що Каталонія проголосить незалежність найближчими днями.