Захист Ассанжа заявив, що Трамп пропонував засновнику WikiLeaks помилування в обмін на виправдання Росії. Білий дім спростував

Захист Ассанжа заявив, що Трамп (на фото) пропонував йому помилування
Фото: EPA

За словами адвокатів засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, конгресмен Дана Рорабахер за дорученням президента США Дональда Трампа намагався вмовити Ассанжа зізнатися, що сервери Демократичної партії США у 2016 році зламали не російські хакери. У Білому домі назвали цю заяву "цілковитою вигадкою і брехнею".

Президент США Дональд Трамп пропонував засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу помилування, якщо він скаже, що Росія не була причетною до витоку електронних листів Демократичної партії. Про це заявили захисники Ассанжа під час слухань у лондонському суді, 19 лютого написало видання The Guardian.

Адвокати Ассанжа стверджували, що під час візиту в Лондон у серпні 2017 року конгресмен Дана Рорабахер сказав засновнику WikiLeaks, що за вказівкою президента він пропонує помилування або якийсь інший вихід із ситуації, якщо Ассанж скаже, що Росія не має нічого спільного з витоком листів Демократичної партії.

Сам Рорабахер у своєму блозі спростував цю заяву, зазначивши, що ніколи не говорив із Трампом про Ассанжа і ні Трамп, ні хто-небудь ще, пов'язаний із ним, не велів йому зустрічатися із засновником WikiLeaks.

"Однак коли я розмовляв із Джуліаном Ассанжем, я сказав йому, що якщо він зможе надати мені інформацію й докази того, хто насправді дав йому електронні листи Демократичної партії, я б тоді закликав президента Трампа помилувати його. Жодного разу я не пропонував угоду, укладену президентом, і водночас я не говорив, що представляю президента", – зазначив він.

На заяву адвокатів Ассанжа відреагували й у Білому домі. Прессекретарка Білого дому Стефані Грішем повідомила журналістам, що Трамп ледь знайомий із Рорабахером, пише The New York Times. Вона також зазначила, що Трамп ніколи не розмовляв із Рорабахером на тему помилування Ассанжа, а саму заяву назвала "цілковитою вигадкою і брехнею".

Організація WikiLeaks напередодні президентських виборів у США у 2016 році оприлюднила майже 20 тис. електронних листів Національного комітету Демократичної партії США. У листуванні члени Демократичної партії США критикували та висміювали претендента на участь у президентській гонці від демократів сенатора Берні Сандерса, хоча офіційно заявляли про нейтральну позицію щодо суперництва сенатора з ексдержсекретарем, ще одним кандидатом Гілларі Клінтон.

WikiLeaks не вказувала джерела одержаних даних, але представники демократів поклали відповідальність за злам на хакерів із Росії, пише "Голос Америки".

Ассанж протягом семи років переховувався в посольстві Еквадору в Лондоні, проте у квітні 2019 року влада Еквадору здала його британській владі. Наразі Ассанж залишається під вартою у в'язниці "Белмарш" в очікуванні слухань щодо питання про екстрадицію у США, де йому висунули обвинувачення за 18 пунктами, зокрема у змові з метою зламу урядових комп'ютерних систем та порушенні закону про шпигунство. У разі ухвалення обвинувального вироку він може провести у в'язниці десятки років, зазначає "Голос Америки".