Зурабішвілі заявила, що Грузія не може зараз перейти до співпраці з Росією, з огляду на те, як та поводиться з Україною

За даними Центральної виборчої комісії Грузії, Зурабішвілі здобула 59,52% голосів виборців

Фото: ЕРА

За словами новообраного президента Грузії Саломе Зурабішвілі, Тбілісі дотримується проєвропейської позиції, але якщо США і країни Європи почнуть діалог із Росією, Грузія не залишиться осторонь. Зараз перейти до співпраці з Москвою "ми не можемо", зокрема через поведінку РФ щодо України, додала вона.

Саломе Зурабішвілі, яка здобула перемогу на президентських виборах у Грузії за підсумками опрацювання 100% бюлетенів, заявила, що зараз невідповідний час для співпраці країни з Росією через її дії, зокрема щодо України. Про це вона сказала в інтерв'ю "Русской службе ВВС".

"Не думаю, що поки Росія поводиться так, як зараз, зважаючи на те, що відбувається на лінії окупації, де викрадають людей, і ця лінія рухається вглиб нашої території, усе ближче до Тбілісі... зважаючи на те, як Росія зараз поводиться щодо України, не думаю, що все це означає, що ми можемо просто зараз перейти до співпраці", – повідомила Зурабішвілі.

За її словами, Тбілісі пдотримується проєвропейської позиції, і якщо США та країни Європи почнуть діалог із Росією, у такому разі Грузія не залишиться осторонь.

8–12 серпня 2008 року між Росією і Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії. Після конфлікту Росія і Грузія припинили дипломатичні відносини.

Відносини України та Росії погіршилися після анексії Криму, початку бойових дій на Донбасі 2014 року і ще більше погіршилися після захоплення РФ українських кораблів у районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

Другий тур президентських виборів у Грузії відбувся 28 листопада. За даними Центральної виборчої комісії країни, Зурабішвілі, яку підтримує керівна партія "Грузинська мрія", здобула 59,52% голосів виборців. За її суперника Грігола Вашадзе проголосувало 40,48%.

Президент України Петро Порошенко привітав Зурабішвілі з обранням на посаду президента Грузії.