12 країн НАТО заявили, що допоможуть Німеччині посилити систему ППО України

Країни висловили готовність допомогти грошима або боєприпасами для ППО
Фото: depositphotos.com

Низка країн НАТО має намір допомогти Німеччині в її ініціативі із забезпечення України засобами ППО (IAAD). Про це 20 травня повідомило міноборони ФРН в Х за підсумками засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

У відомстві зазначили, що Бельгія, Данія, Нідерланди, Норвегія й Канада збираються надавати фінансову підтримку. США, Великобританія, Франція, Іспанія, Литва, Бельгія й Румунія мають намір допомагати Україні ракетами. Також до ініціативи хоче долучитися Латвія.

На початку квітня Німеччина під час ради Україна – НАТО заявила, що розпочинає по всьому світу пошук доступних систем Patriot для протиповітряної оборони України, повідомляв глава МЗС України Дмитро Кулеба.

У середині квітня в уряді Німеччини повідомили, що міністерства закордонних справ і оборони закликали союзників провести інвентаризацію всіх систем ППО у своїх арсеналах і з'ясувати, що можна передати Україні, писало Tagesschau.

Ініціатива "Негайні дії із протиповітряної оборони" (IAAD) аналогічна чеській ініціативі щодо закупівлі артилерійських боєприпасів, зазначав медіапроєкт "Німецька допомога Україні". Її очолює міністерство оборони Німеччини у співпраці з міністерством закордонних справ.

21 травня під час візиту до Києва глава МЗС ФРН Анналена Бербок заявила, що в межах ініціативи зібрано вже майже €1 млрд для додаткової підтримки українських сил ППО.

Контекст:

У МЗС України наголошували, що посилення української протиповітряної оборони дасть три критично важливі результати: врятує тисячі людських життів, заощадить значну кількість ресурсів для партнерів, які б витратили на відновлення України, прикриє українські війська й дасть їм змогу переламати перебіг війни проти країни-окупанта РФ.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібно 25 систем Patriot (або аналогів), щоб повністю закрити небо від повітряних атак країни-агресора РФ.