"Аерофлот" подав позов до російського виробника літаків Sukhoi SuperJet

Держава не виплатила "Аерофлоту" субсидії на сплату лізингових платежів за літаки Sukhoi
Фото: ЕРА

"Аерофлот" через суд вимагає від "Гражданских самолетов Сухого" компенсації субсидій за лізинговими платежами. Перевізник хоче стягнути понад $10,2 млн.

Російська авіакомпанія "Аерофлот" подала позов у Московський арбітражний суд до "Гражданских самолетов Сухого" (ГСС), який розглядатимуть 6 червня, повідомляють "Ведомости".

Перевізник хоче стягнути за контрактом від 2 червня 2011 року 576 млн рублів (понад $10,2 млн) із виробника першого російського цивільного літака Sukhoi SuperJet 100.

У матеріалах суду мотиви подання позову не вказані, проте, за даними "Ведомостей", судова тяганина пов'язана з поставкою у лізинг перших 10 літаків SSJ100 "Аерофлоту". У 2011 році "Аерофлот", ГСС і "ВЭБ-лизинг" уклали тристоронній договір, згідно з яким "Аерофлот" мав отримати субсидії з федерального бюджету на сплату лізингових платежів за російські літаки.

У разі, якщо держава не виплачувала субсидії, їх мав компенсувати виробник. Співрозмовники видання повідомили, що ГСС погодилася на включення такого пункту в договір, оскільки дуже хотіла постачати "Аерофлоту" літаки. У підсумку перевізник не одержав субсидій держави, і тепер "Аерофлот" має намір стягнути їх із постачальника.

11 січня 2017 року "Ведомости" повідомили, що 20% літаків російського виробництва SSJ100 вивели з експлуатації через виявлений дефект.

Sukhoi SuperJet 100 – російський пасажирський літак, який експлуатують із 2011 року. Основним експлуатантом є "Аерофлот". Загалом у світі налічують 87 літаків SSJ100.