Аналітики вважають, що твітами про війну в Україні Маск намагався відвернути увагу від падіння акцій Tesla

Маск запропонував віддати український Крим Росії
Фото: EPA
Акції американської компанії Tesla обвалилися майже на 9% після звіту щодо постачання, яке не виправдало очікувань. Аналітики вважають, що саме через це з'явилися гучні твіти засновника компанії Ілона Маска про війну в Україні – як спосіб відвернути увагу.

Цінні папери компанії Tesla, виробника електромобілів, упали на 8,61% (мінус $22,85), випливає з даних біржі. За даними станом на 8.30 4 жовтня, одна акція Tesla коштує $242,40.

Падіння акцій відбулося після публікації 2 жовтня квартального звіту компанії з постачання. За підсумками третього кварталу 2022 року Tesla доправила рекордні 343 830 автомобілів по всьому світу, але цей показник все ж таки виявився нижчим за очікування аналітиків, зазначає Reuters.

Останні постачання не дотягнули до виробництва Tesla у 365 923 автомобілі, що є рідкістю для цього автовиробника. У компанії заявили, що, оскільки обсяги їхнього виробництва зростають, стає дедалі важче забезпечити пропускну спроможність транспортних засобів у пікові тижні логістики.

Оглядач німецького видання Die Welt Філіп Веттер вважає, що саме падіння акцій компанії спричинило подальші твіти Маска про війну в Україні.

"Це, імовірно, головна причина, через яку Маск підпалює Twitter своїми твітами про Україну: невелике відвертання не завадить у день, коли Тesla втрачає понад 9% порівняно з ринковим трендом", – написав він.

Контекст:

Маск 3 жовтня зробив низку скандальних заяв. Він запропонував користувачам Twitter проголосувати щодо "формули миру" між Україною і РФ, яка, на його думку, має передбачати повторні "референдуми" на тимчасово окупованих територіях під наглядом ООН, визнання українського Криму "російським", забезпечення Україною водопостачання півострова і її нейтральний статус. Пропозиція підприємця спричинила критику.

Пізніше він також назвав перемогу України у війні проти РФ "малоймовірною" і заявив, що "воля людей на Донбасі й у Криму має вирішити, у складі Росії вони чи України".