Антон Геращенко про плани РФ укласти "велику угоду" із Заходом: Ініціативи проводити переговори про Україну без України сміховинні. Це все – стрясання повітря

Геращенко: Ердоган використовує ситуацію для посилення своїх можливостей... Він грає на всіх карткових столах
Фото: mvs.gov.ua

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко вважає, що Росії не вдасться без України укласти "велику угоду" із Заходом, якщо вона стосуватиметься України. Таку думку він висловив в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Про те, що Росія хоче укласти угоду із Заходом, 7 жовтня розповів речник президента Туреччини Ібрагім Калин. Він сказав, що угода нібито матиме глобальний характер і її буде спрямовано на врегулювання питань між Росією та Заходом, але "вона частково стосується й України, поза сумнівом". За даними турецької газети Milliyet, для підписання угоди Туреччина хоче "посадити за один стіл" Росію, США, Францію, Німеччину і Великобританію.

"На сьогодні президент України Володимир Зеленський заявив чітко і зрозуміло: переговорів із [президентом РФ Володимиром] Путіним бути не може. Переговори можуть бути з наступним президентом, – нагадав Геращенко. – Ініціативи проводити переговори без України взагалі сміховинні. Будь-які переговори мають бути за участю України, якщо вони стосуються України. Тому, думаю, що це все не більше, ніж стрясання повітря. До жодних реальних подій воно не призведе".

Коментуючи роль Анкари в організації таких переговорів, радник міністра зазначив, що президент Туреччини Реджеп Ердоган хоче показати себе миротворцем.

"Ердоган використовує ситуацію для посилення своїх можливостей... Він грає на всіх карткових столах", – наголосив Геращенко.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Туреччина активно пропонує послуги посередника у переговорах між Україною і Росією й надає дипломатичну підтримку. Ердоган пропонував організувати зустріч Путіна і Зеленського ще у листопаді 2021 року, до повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

У вересні 2022 року Ердоган заявив, що Туреччина докладає зусиль, щоб розв'язана РФ війна проти України завершилася через захист територіальної цілісності та незалежності України. У жовтні він сказав, що Туреччина намагається допомогти припиненню кровопролиття в Україні, оскільки "навіть найгірший мир кращий за війну".

Туреччина сприяла найбільшому обміну полоненими між Україною та Росією 21 вересня. Усього було звільнено 205 українців і 10 іноземців, які воювали на боці України. Росії передали 55 російських військовослужбовців і підозрюваного у держзраді народного депутата України, кума Путіна Віктора Медведчука. Окрім того, Туреччина є одним із підписантів "зернової угоди" про безпечне вивезення з українських портів зерна.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що загалом Туреччина "веде складну гру з балансування". "Тут допомагає нам, там демонструє, що готова допомагати Росії. У нас є питання", – зазначив він.