Армія Афганістану відбила напад бойовиків "Талібан" на прикордонне місто

Урядовим афганським військам вдалося відбити напад талібів
Фото: EPA

Бойовики руху "Талібан" 11 липня скоїли напад на прикордонне місто Хайратон на півночі Афганістану, але змушені були відступити, втративши сімох людей убитими. Про це агентству "Сіньхуа" повідомив начальник місцевої поліції Шафі Фаїз.

За його словами, уранці таліби атакували контрольно-пропускні пункти в районі міста Хайратон, але потім утекли, втративши сімох людей. Представники руху "Талібан" поки не коментували бойового зіткнення.

Хайратон є головним прикордонним містом, яке з'єднує Афганістан з Узбекистаном, його вважають головними торговельними воротами в Середню Азію. Раніше таліби заявили, що захопили КПП "Шерхан-Бандар" у провінції Кундуз на кордоні з Таджикистаном.

Зараз армія Афганістану намагається відновити контроль над втраченими територіями, протягом останніх кількох тижнів їм вдалося звільнити приблизно 20 повітів.

Контекст:

Таліби активізувалися в Афганістані після початку виведення військ США. Один із керівників політичного офісу руху "Талібан" у Катарі Шахабуддін Делавар сказав, що таліби контролюють уже 85% території Афганістану. За оцінкою американського Long War Journal, станом на кінець червня таліби контролювали майже третину районів Афганістану. The Washington Post пише, що, за оцінками експертів, "Талібан" контролює 140 із 370 районів та має вплив ще в 170.

Урядові війська в деяких випадках відступають під натиском талібів. 3 липня прикордонники сусіднього Таджикистану пустили понад 300 афганських військових, які відступили після зіткнення з бойовиками "Талібану".

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон 5 липня доручив міністерству оборони мобілізувати 20 тис. військових для зміцнення кордону після загострення ситуації в Афганістані. Війська до кордону також стягують сусідні Узбекистан і Туркменістан.