AstraZeneca збирається до осені розробити нове покоління вакцини проти COVID-19

ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину від AstraZeneca всім дорослим
Фото: ЕРА
Британська фармацевтична компанія AstraZeneca спільно з Оксфордським університетом створюють вакцину нового покоління, яка буде ефективною проти "британського" варіанта коронавірусу.

Британська фармацевтична компанія AstraZeneca та Оксфордський університет планують до осені цього року створити нове покоління вакцини проти COVID-19. Про це повідомило агентство Reuters 26 лютого з посиланням на виконавчого директора британського відділення компанії Мене Пангалоса.

Препарат допоможе боротися з новими варіантами коронавірусу, сказав він. Пангалос зазначив, що у графіку враховано лабораторні роботи і клінічні дослідження, щоб протестувати нові препарати.

За словами директора Оксфордської вакцинної групи Ендрю Полларда, нова вакцина буде ефективною проти "британського" варіанта COVID-19. Пангалос і Поллард повідомили про швидке одержання даних про ефективність вакцини для людей похилого віку. Наявні зараз дані свідчать про безпеку препарату для людей старшого віку, підсумували вони.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала використовувати вакцину проти коронавірусу AZD1222 від компанії AstraZeneca всім дорослим, старшим за 18 років, 11 лютого. Вакцина має ефективність 63,09% проти коронавірусу, зазначили у ВООЗ. Препарат демонструє ефективність і проти мутованих варіантів коронавірусу.

Ця вакцина стала другою, яку схвалила ВООЗ. Першим був препарат від компаній Pfizer/BioNTech.

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) 29 січня дозволило застосування вакцини проти COVID-19 виробництва AstraZeneca на території Європейського союзу. Цього самого дня постачання вакцини на території ЄС схвалила Єврокомісія. Раніше ЕМА дозволило застосування американських вакцин виробництва Pfizer/BioNTech і Moderna.

Великобританія першою у світі почала масову вакцинацію препаратом від AstraZeneca. Використання вакцини проти коронавірусу схвалили Індія, Мексика, Бразилія, Південна Корея. Постійний комітет із вакцинації Stiko при Інституті вірусології імені Роберта Коха в Німеччині 28 січня рекомендував використовувати вакцину від AstraZeneca громадянам від 18 до 64 років.

Україна планує отримати вакцину від AstrаZeneca в межах COVAX і закупити окремо.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.