Авіакомпанія з Росії проклала маршрут в обхід Білорусі. Це пояснили "пальною ефективністю"

В Utair сказали, що обмежень щодо польотів над Білоруссю не надходило
Фото: ЕРА

Літаки російської авіакомпанії Utair із 23 травня почали літати в обхід території Білорусі – через Латвію й Литву, повідомило ТАCС 25 травня з посиланням на дані Flightradar24.

Російський перевізник до 23 травня під час здійснення рейсів у Калінінград із Москви пролітав над територією Білорусі.

У пресслужбі перевізника пояснили ТАСС, що літак летів в обхід повітряного простору Білорусі з метою "пальної ефективності", зворотний рейс виконали вже над територією республіки.

Представник авіакомпанії сказав, що жодних повідомлень, які обмежують польоти над Білоруссю, не було.

Контекст:

Саме 23 травня винищувач білоруських ВПС за дорученням Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, підняли "для супроводу" літака Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Влада Білорусі стверджувала, що причиною приземлення в Мінську стало повідомлення про мінування судна (згодом вибухових речовин на борту не виявили).

Після перевірки білоруські спецслужби зняли з рейсу й затримали співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину Софію Сапегу (в Мінську з літака зійшло ще кілька людей, у Ryanair підозрюють, що це були агенти КДБ Білорусі). 

Як розповіли пасажири, Протасевич запанікував, коли дізнався про приземлення літака в Мінську. Коли його почали обшукувати й пасажири запитали в нього, що відбувається, той відповів: "Тут на мене чекає смертна кара". Видання TUT.BY уточнило, що журналіста в Білорусі обвинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу, найсуворіше покарання за інкримінованими статтями – 15 років позбавлення волі (організація масових заворушень).

Протасевич увечері 24 травня записав відео, у якому сказав, що перебуває в СІЗО №1 у Мінську й дає свідчення "за фактом організації масових заворушень у Мінську".

Країни ЄС, США, КанадаУкраїна та інші держави засудили дії влади Білорусі і закликали негайно звільнити затриманих. Низка країн заборонила національним авіакомпаніям літати над Білоруссюце рекомендувала і Єврорада. Окрім того, 25 травня керівництво Євросоюзу домовилося про введення додаткових санкцій проти Мінська.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення зупинити авіасполучення з Білоруссю із 26 травня. МЗС Білорусі надіслало Україні ноту протесту через це "обурливе рішення".

Паблік NEXTA набув широкої популярності влітку минулого року завдяки висвітленню і координації протестів, які почалися після оголошення результатів виборів президента країни.