Авіацію НАТО цьогоріч піднімали майже 300 разів на перехоплення російських літаків

Цьогоріч винищувачі НАТО здійснили приблизно 370 злетів над Європою
Фото: nato.int

2021 року літаки НАТО найчастіше здійснювали вильоти у Східній Європі через російські військові повітряні судна. Про це повідомила пресслужба Альянсу.

Цього року винищувачі НАТО здійснили майже 370 злетів над Європою, переважно для перевірки літаків, які з'являлися без попередження у повітряному просторі союзників. Приблизно 80% усіх вильотів – 290 – спричинили польоти російської військової авіації.

Більшість перехоплень 2021 року відбулися в Балтійському регіоні, де НАТО здійснює повітряну охорону в Естонії, Латвії та Литві. НАТО має аналогічні місії в Албанії, Чорногорії, Північній Македонії та Словенії. Союзники також допомагають контролювати небо Румунії, Болгарії та Ісландії.

"Як правило, перехоплення відбувалося без інцидентів, оскільки літаки НАТО злітали, щоб ідентифікувати літак, який наближається, і вивести його із зони. Дуже небагато перехоплених літаків увійшли в повітряний простір союзників", – ідеться у повідомленні.

По всій Європі понад 60 літаків НАТО постійно перебувають у стані підвищеної бойової готовності, готові відреагувати на неоголошені військові польоти, а також допомагати цивільним літакам, які втратили зв'язок з авіадиспетчерами. НАТО має два центри повітряних операцій – один у Німеччині, який охоплює Північну Європу, і один в Іспанії, котрий охоплює південь, – які контролюють усі повітряні перевезення Європою.