Австралія слідом за США оголосила про дипломатичний бойкот зимової Олімпіади в Китаї

Моррісон назвав Австралію великою спортивною нацією
Фото: ЕРА
Австралійські офіційні особи не будуть на зимових Олімпійських іграх у Китаї на початку 2022 року, водночас австралійські спортсмени в цих Іграх братимуть участь. Про це 8 грудня оголосив прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон, повідомляє The Sydney Morning Herald.

Таке рішення, як і у разі рішення США, пов'язане з протестом проти порушень прав людини в Китаї.

Моррісон підкреслив, що занепокоєння Австралії викликає, зокрема, насильницьке переселення уйгурів у табори перевиховання в західній китайській провінції Сіньцзян. За словами прем'єра, з інших питань також не вдається вирішити проблеми, які виникли між Канберрою і Пекіном.

Він також заявив, що Австралія – "велика спортивна нація" і треба розділяти питання спорту та політики.

Видання зазначає, що Моррісон не використав слова "бойкот", але його заява "тотожна тій самій позиції, що і США".

Посольство Китаю в Австралії "розкритикувало цей крок", пише The Sydney Morning Herald. Китайські дипломати вважають, що рішення Канберри суперечить твердженням уряду про бажання покращити відносини між двома країнами.

Контекст:

XXIV зимові Олімпійські ігри відбудуться в Пекіні з 4-го до 20 лютого 2022 року.

6 грудня про ухвалене адміністрацією США рішення не відправляти вищих посадовців уряду на Олімпіаду повідомила прессекретарка Білого дому Джен Псакі. Американські спортсмени братимуть участь у змаганнях, як завжди.

Держсекретар США Ентоні Блінкен ще в травні не відкидав, що Сполучені Штати можуть бойкотувати Олімпійські ігри в Пекіні 2022 через те, що Китай здійснює геноцид проти уйгурів. За оцінками правозахисних організацій, понад 3 млн уйгурів та представників інших мусульманських меншин перебувають у так званих таборах для перевиховання, де їх змушують відмовитися від їхньої релігії, культури та мови.

Китай заперечує будь-який утиск уйгурів, заявляючи, що табори, у які вирушають представники цієї національності, потрібні для професійної підготовки громадян.