Багато золота, інтер'єр "як в Ермітажі" й синьо-жовтий дитячий майданчик. ЗМІ показали, як і де живуть Путін із Кабаєвою і дітьми

Путін і Кабаєва, за даними ЗМІ, жили в будинках на Валдаї
Фото: kremlin.ru
Російська гімнастка Аліна Кабаєва, яку ЗМІ називають цивільною дружиною президента РФ Володимир Путіна, жила разом з Путіним та їхніми спільними дітьми у резиденції у місті Валдай. Про це 28 лютого написали журналісти видання "Проект" і показали фото будинків Путіна й Кабаєвої.

Журналісти знайшли маршрут поїздок асистенток Кабаєвої у злитій базі даних бронювання квитків на потяги. Жінки неодноразово оформляли квитки до станції Окуловка й Угловка – найближчі станції до путінської резиденції у Валдаї. Навіть більше, одна з помічниць Кабаєвої – Олеся Федіна, яка до того ж є її двоюрідною сестрою, – володіє квартирою і будинком у Валдаї.

"Проект" зазначає, що асистентки Кабаєвій потрібні, зокрема, і для догляду за дітьми. Тому їхні поїздки на Валдай журналісти пов'язують із тим, що саме там жила сама Кабаєва з дітьми.

Місто Валдай розташоване в Новгородській області, приблизно на пів шляху між Санкт-Петербургом і Москвою. Журналісти раніше з'ясували, що, окрім офіційної резиденції Путіна, там з'явилося VIP-селище, де будинки придбало путінське оточення – переважно вихідці з Федеральної служби охорони й Управління справами президента РФ. Там же, поряд із резиденцією, величезні території оформили на фірми-прокладки, пов'язані з наближеними до Путіна бізнесменами.

"Проект" розшукав одного з керівників будівництва валдайської резиденції Путіна. Він зводив путінську дачу до 2005 року, коли основні роботи завершили. Він також і надав журналістам знімки резиденції Путіна, які "Проект" зміг верифікувати.

Спорудження будинку на Валдаї почалося майже відразу після приходу Путіна до влади, каже співрозмовник "Проекта", і до 2003 року перший варіант будинку був готовий. Зовні він мав такий вигляд.

Резиденція Путіна на Валдаї. Фото: proekt.media

Зовнішній вигляд будинку згодом особливо не змінився, на відміну внутрішнього декору. За словами джерела видання, у 2003 році приймати роботи приїхав Путін і йому не сподобалося, що всередині резиденцію оформили у сучасному стилі на кшталт хайтеку.

"Президенту не сподобалося. "А як би ви хотіли?" – запитали його. "Як у Петербурзі", – замислившись, відповів президент. Після від'їзду всі почали думати, що це означає. І вирішили, що "як у Петербурзі – це як в Ермітажі", – говорить співрозмовник журналістів.

У підсумку внутрішнє оздоблення резиденції переробили. Журналісти "Проекту" опублікували фото, який вигляд тепер має будинок усередині.

2013 року Путін офіційно розлучився з Людмилою. Пізніше саме туди – спочатку, як вважають журналісти, до того самого "золотого" будинку – він привів нову обраницю. А пізніше збудував для Кабаєвої та її дітей новий будинок – уже дерев'яний.

Він стоїть приблизно за 800 метрів від "золотого". Спорудження будинку для Кабаєвої, згідно з вивченими "Проектом" супутниковими знімками, почалося 2020 року.

Фото: proekt.media

Рублений будинок на 1200 м&³2; звели за два роки, пише видання. У 2021 році біля нього спорудили човновий причал, де, взявши човен, можна переплисти невеликий канал і опинитися у величезному класичному палацовому парку, який створили на ділянці 28 га.

Приблизно на однаковій відстані від путінського й кабаєвського будинків стоїть величезний спа-комплекс із солярієм, кріокамерою, 25-метровим басейном, хамамом, сауною, приміщенням для грязелікування, масажними ваннами, зонами косметології та стоматології.

Постійну наявність дітей у резиденції підтверджують слова співрозмовника "Проекта", ознайомленого з роботою об'єкта на Валдаї, й посередньо відкритими даними. Зокрема, влітку 2020-го і 2021 року на місці колишніх вертолітних майданчиків організовували невелику трасу для картингу. А поряд з резиденцією в глибині лісу в проміжку між 2016-м і 2020 роками звели великий дитячий майданчик у жовто-синіх кольорах, що також підтверджують знімки з космосу.

Контекст:

Російські й західні таблоїди неодноразово писали, що Путін має особисті стосунки з Кабаєвою. У 2016 році видання Page Six повідомляло, що Кабаєва має синів від Путіна. Офіційних заяв щодо цього ні Путін, ні Кабаєва не робили. Путін оголосив про розлучення з дружиною у 2013 році.

Як пише The Wall Street Journal, Кабаєва має трьох дітей від Путіна. Сама колишня спортсменка, за даними видання, останнім часом жила в маєтку у Швейцарії.

Після російського вторгнення в Україну в лютому 2022-го проти Кабаєвої ввели санкції ЄС, Великобританія, США, Канада, Швейцарія, Австралія, Японія, Україна та Нова Зеландія, пише Нацагентство з питань запобігання корупції.