Байден озвучив свої пріоритети на найближчі пів року. Серед них – припинення війни в Газі й боротьба з Путіним

Байден: Ми зробимо НАТО сильнішим, могутнішим і згуртованішим, ніж будь-коли за всю нашу історію
Фото: EPA

Президент США Джо Байден озвучив свої пріоритети на наступні пів року – останні шість місяців свого перебування на посаді президента. Його звернення з Овального кабінету транслював Білий дім у YouTube, текстову онлайн-трансляцію вів канал CNN.

"Наступні шість місяців буде зосереджено на виконанні моєї роботи на посту президента. Це означає, що я й далі знижуватиму витрати для працьовитих сімей, розвиватиму нашу економіку. Я й далі захищатиму наші особисті свободи й наші громадянські права – від права голосу до права вибору. Я й далі буду проти екстремізму на ґрунті ненависті, даючи зрозуміти, що в Америці немає місця політичному насильству чи будь-якому іншому насильству – ніколи, і крапка", – сказав Байден.

Він також перерахував свої пріоритети в міжнародній політиці, серед яких і боротьба з нелегітимним президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним. Байден наголосив, що він перший президент США в цьому столітті, який може сказати американському народу, що США "не беруть участі у війні ніде в усьому світі".

"Я збираюся й далі працювати над тим, щоб закінчити війну в Газі. Повернути додому всіх заручників, принести мир і безпеку на Близький Схід і закінчити цю війну. Ми й далі формуватимемо коаліцію гордих націй, щоб зупинити Путіна, не дати йому захопити Україну й завдати більше шкоди. Ми зробимо НАТО сильнішим, могутнішим і згуртованішим, ніж будь-коли за всю нашу історію", – заявив президент США.

Контекст:

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США.

Кандидатом від Республіканської партії на виборах є експрезидент Дональд Трамп.

21 липня Байден оголосив про вихід із передвиборчих перегонів і підтримав висування Камали Гарріс як кандидата від Демократичної партії.