Байден жорстко поговорив із Нетаньяху, пригрозивши змінити політику США на Близькому Сході. До цього ЦАХАЛ ударив по гуманітарній колоні, убивши сімох волонтерів

Байден під час телефонної розмови з Нетаньяху натякнув на ймовірність припинення військової допомоги Ізраїлю, якщо його політика в Газі не зміниться
Фото: EPA (архів)

Президент США Джо Байден 4 квітня в телефонній розмові з прем'єром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху попередив його, що подальша політика Сполучених Штатів щодо ситуації на Близькому Сході залежить від того, що Ізраїль робитиме для запобігання жертвам серед цивільних у секторі Гази. Про це повідомила пресслужба Білого дому.

Президент США у розмові з ізраїльським прем'єром назвав неприпустимими удари по гуманітарних працівниках і загальну гуманітарну ситуацію, яка склалася в секторі Гази.

"[Байден] чітко наголосив на необхідності того, щоб Ізраїль оголосив і реалізував серію конкретних і вимірних кроків для вирішення проблем, пов'язаних із заподіянням шкоди цивільним, гуманітарними проблемами і безпекою волонтерів. Він дав зрозуміти, що політику США щодо Гази визначатимуть нашою оцінкою невідкладних дій Ізраїлю за цими напрямами", – зазначили в Білому домі.

Президент США також наголосив на необхідності негайного припинення вогню для покращення гуманітарної ситуації і закликав Нетаньяху дати повноваження перемовникам для невідкладного досягнення домовленостей, які дадуть можливість звільнити ізраїльських заручників, які перебувають у Газі.

Світові ЗМІ, коментуючи розмову американського лідера з ізраїльським, називають її "жорсткою" і "напруженою". NBC із посиланням на одного зі співробітників Білого дому вказує, що Байден натякнув Нетаньяху про ймовірність припинення постачання американської зброї Ізраїлю, якщо той не докладе зусиль для покращення гуманітарної ситуації в секторі Гази.

Видання Тelegraph називає розмову Байдена із прем'єром Ізраїлю "ультиматумом" і найрізкішою заявою американського президента від початку війни між Ізраїлем і Газою у жовтні 2023 року.

Телеканал CNN також звернув увагу на різкість заяви, адресованої Ізраїлю з боку США, після того як Байден оцінив гуманітарну ситуацію в секторі Гази як "неприйнятну" і попередив Нетаньяху, що якщо Ізраїль не докладе зусиль для "вирішення кризи", то "зіштовхнеться з наслідками".

Контекст:

1 квітня в Газі внаслідок авіаудару загинуло семеро співробітників гуманітарної організації World Central Kitchen (WCK), серед яких один американець, а також громадяни Австралії, Великобританії та Польщі. Про це заявила 2 квітня сама WCK, зазначивши, що негайно зупиняє свою діяльність у регіоні.

Загиблі працівники їхали у двох броньованих автомобілях WCK й одному звичайному автомобілі "в деконфліктній зоні" і потрапили під удар, коли колона виїжджала зі складу після розвантаження понад 100 т гуманітарної продовольчої допомоги, привезеної в Газу морем. Працівники World Central Kitchen були одягнені у захисний одяг із логотипом благодійної організації, емблема WCK також була на автомобілях.

Байден у заяві, опублікованій Білим домом, розкритикував Ізраїль після загибелі працівників гуманітарної місії. За словами президента США, він "обурений і розбитий смертями" гуманітарних працівників. Байден також закликав Ізраїль до швидкого розслідування. Окрім того, американський лідер наголосив, що такі інциденти "просто не мають відбуватися", і заявив, що Ізраїль "не зробив досить для захисту цивільного населення" в Газі.

США розкритикували дії Ізраїлю і на засіданні Радбезу ООН 5 квітня. "Ми всі знаємо, що це не був окремий інцидент... Із 7 жовтня у секторі Гази загинуло понад 220 гуманітарних працівників, ще багато людей дістали поранення... Ми глибоко занепокоєні тим, що Ізраїль недостатньо зробив для захисту співробітників гуманітарних організацій та цивільного населення", – ідеться у заяві, опублікованій місією США при ООН.

Нетаньяху після загибелі працівників WCK визнав, що війська країни завдали "ненавмисного удару" по "невинних людях у секторі Гази", писало AP.

У силах оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) 2 квітня заявили, що ізраїльський удар по гуманітарному конвою в секторі Гази став результатом "помилкової ідентифікації", ізраїльська армія вже завершила попереднє розслідування атаки і висловила співчуття.

5 квітня пресслужба ЦАХАЛ у Telegram назвала удар по колоні World Central Kitchen трагедією і "жахливим ланцюжком помилок, який ніколи не мав статися". "ЦАХАЛ бере на себе повну відповідальність за цю сумну загибель людей", – ідеться в повідомленні.

У висновках розслідування ЦАХАЛ, яке цитує ізраїльське видання "Вести", зазначено, що обстріл здійснили із грубими порушеннями й усупереч правилам відкриття вогню, заведеним в ізраїльській армії. Офіцери бригадного штабу управління вогнем, які дали команду випустити ракети, оскільки були впевнені, що в одному з пікапів їхали озброєні бойовики ХАМАС, а не волонтери, мали дістати дозвіл на відкриття вогню від командирів бригад чи дивізії, але не зробили на нього запиту.