"Російська служба BBC": Росіянка Бутіна попросила депортувати її зі США в день вироку, обвинувачення згодне

Бутіна підтвердила свою провину в листі судді Чуткан
Фото: Мария Бутина / Facebook

Заарештована у США громадянка Росії Марія Бутіна звернулася із клопотанням про депортацію до РФ відразу після винесення їй вироку. Обвинувачення підтримує Бутіну, відповідні документи подано в суд округу Колумбія, який розглядає справу, повідомляє "Російська служба BBC".

Заарештована у США росіянка Марія Бутіна та її адвокати разом зі стороною обвинувачення подали в суд округу Колумбія клопотання про депортацію Бутіної зі США в день винесення їй вироку. У разі, якщо Бутіну засудять до меншого строку тюремного ув'язнення, ніж той, що вона вже відбула, у неї є шанс повернутися в Росію одразу після винесення вироку, повідомляє телеканал "Російська служба BBC".

За твердженням телеканалу, Бутіна та її адвокати подали в суд пакет документів із 12 сторінок (він є у розпоряджденні "Російської служби BBC"), який містить клопотання адвокатів росіянки, прокурора і самої Марії Бутіної, а також проект постанови про її депортацію і лист від імміграційної служби США.

Бутіна також написала лист на адресу судді Тані Чуткан, повідомляє телеканал. У ньому вона відмовилася від права на захист від вислання, повідомила про розуміння свого статусу для депортації – її висилають як іноземку, притягнену до кримінальної діяльності, яка становить загрозу для національної безпеки США. Також Бутіна в листі заявила, що не боїться переслідування у РФ, пообіцяла не намагатися знову в'їжджати у США, не діставши відповідного дозволу, і підтвердила визнання своєї провини.

Імміграційна служба США підтвердила готовність депортувати Бутіну відразу після отримання відповідного розпорядження.

Громадянку РФ Марію Бутіну затримали 15 липня 2018 року у Вашингтоні. За даними слідства, починаючи з 2015 року і як мінімум до лютого 2017 року, вона діяла у США за вказівкою російського високопосадовця, який був членом парламенту РФ, а потім працював у Центральному банку Росії.

17 липня 2018 року росіянку обвинуватили у змові і веденні діяльності на користь іноземної держави без реєстрації. Суд відмовився відпускати її під заставу.

28 листопада 2018 року федеральний окружний суддя Таня Чуткан відхилила прохання Бутіної про переведення з одиночної камери в загальну.

13 грудня 2018 року Бутіна частково визнала себе винною у змові з метою завдання шкоди США. Також вона пообіцяла розкрити ім'я людини, яка керувала її діями.