"Беларускі Гаюн" виявив ще одну базу ПВК "Вагнер" у Білорусі

Вагнерівці в липні почали використовувати військові склади під Осиповичами в Білорусі, з'ясувала моніторингова група
Фото: министерство обороны Республики Беларусь / Telegram (ілюстративне)
На території Республіки Білорусь виявлено ще один військовий об'єкт, який використовує російська приватна військова компанія "Вагнер", визнана у світі злочинною організацією. Про це в Telegram 1 серпня повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн", яка відстежує військову активність у країні.

За інформацією моніторингової групи, із середини липня розпочато використання старих військових складів на території колишнього військового містечка №28 "Поплави" під Осиповичами. Там стверджують, що активність на території колишнього військового містечка біля села Поплави помітили після початку прибуття великих організованих колон ПВК "Вагнер" до наметового табору в селі Цель.

"Відомо, що на цій території є 15 будівель, із яких 10 – це військові склади площею до 1070 м&³2;. Також там є старе сховище техніки й кілька вартових приміщень", – зазначено у зведенні.

"Беларускі Гаюн" з'ясувала, що склади почали використовувати приблизно 18 липня, це підтверджують і супутникові знімки.

"Порівнюючи знімки від 17-го і 24 липня, видно, що з різницею сім днів на території колишнього військового містечка з'явилося щонайменше шість зон із помітними змінами. Можна розгледіти, що станом на 24 липня вже було роз'їжджено деякі під'їзди до ангарів", – зазначають у моніторинговій групі.

У групі "Беларускі Гаюн" уточнили, що відстань від основного табору ПВК "Вагнер" до військових складів "Поплави" становить 27 км або 30 хвилин їзди машиною.

Контекст:

23–24 червня засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин улаштував заколот у РФ. Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що він вів переговори з Пригожиним і переконав його зупинити рух вагнерівців на Москву. У Кремлі повідомили, що за підсумками переговорів Пригожин "піде в Білорусь".

Також президент країни-агресора РФ Володимир Путін виступив зі зверненням, у якому закликав вагнерівців укласти контракт із міноборони РФ або вийти зі збройного формування. Хто захоче, зможе також піти в Білорусь, заявив він.

За даними Держприкордонслужби України станом на 23 липня, у Білорусі вже приблизно 5 тис. найманців ПВК "Вагнер". Їхній основний табір у районі села Цель біля міста Осиповичі розташований більше ніж за 200 км від українського кордону.

За інформацією глави ГУР Кирила Буданова, у Білорусі для вагнерівців створять "хаб, призначений для логістичних цілей", а також рекрутинговий центр. Надалі, вважає він, найманці сконцентруються на операціях за кордоном, насамперед в Африці. Зі свого боку в міноборони Білорусі заявили, що вагнерівці тренуватимуть місцевих військовослужбовців. Такі тренування вже відбуваються.

Пригожин, виступаючи перед найманцями на базі в Білорусі, заявив, що вагнерівці "перетворять білоруську армію на "другу армію світу" і "заступляться за них у разі, якщо це буде потрібно". Пізніше він додав, що ПВК "Вагнер зараз "визначається з наступними завданнями в ім'я величі Росії".

23 липня Лукашенко заявив, що його почали "напружувати" вагнерівці, оскільки вони весь час "просяться на захід", зокрема в Польщу, "на екскурсію до Варшави та Жешува". "Звісно, я тримаю їх у центрі Білорусі, як домовилися. Не хотілося б туди їх передислоковувати. Тому що в них настрої погані", – сказав він.

Через переміщення вагнерівців до Білорусі Польща вирішила посилити оборону східного кордону. В уряді повідомили, що зросте як кількість військовослужбовців на кордоні, так і кількість різних загороджень та укріплень. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина допоможе своєму союзнику по НАТО Польщі в разі ймовірного нападу бойовиків "Вагнера" із сусідньої Білорусі.