Бельгія надала Україні найбільший пакет військової допомоги. Зеленський заявив, що він зміцнить ППО і підвищить мобільність ЗСУ

Зеленський (праворуч) подякував де Кроо за рішення уряду Бельгії "значно збільшити оборонну підтримку України"
Фото: president.gov.ua
Уряд Бельгії 27 січня ухвалив рішення щодо виділення найбільшого пакету військової допомоги для України.

Про це у Twitter повідомив прем'єр-міністр країни Александер де Кроо.

"Україна має бути в змозі захистити себе від жорстокої російської агресії. Ось чому Бельгія посилює військову підтримку України, надаючи найбільший на сьогодні пакет допомоги, – написав глава уряду. – Україна переможе у цій війні. Наша безпека та наші цінності також опинилися під загрозою".

Бельгія надасть Україні пакет військової допомоги на 92 млн, сказав на пресконференції де Кроо, його цитує HLN.

Зокрема, Україні нададуть ракети AIM-120 AMRAAM, легку протитанкову зброю (LAW), протитанкові гранати, кулемети, автоматичні гвинтівки та легку бронетехніку.

Загалом, окрім нового пакету, Бельгія вже надала Україні військової допомоги на €146 млн, зазначив де Кроо.

"Дякую Александру де Кроо за рішення уряду Бельгії значно збільшити оборонну підтримку України. Новий пакет допомоги на €92 млн зміцнить нашу протиповітряну оборону, допоможе стримувати ворожі танки і підвищить мобільність наших захисників для звільнення української землі", – наголосив у Twitter президент Володимир Зеленський.

Зеленський обговорював потреби Збройних сил України у розмові з де Кроо 10 січня.

Контекст:

У лютому 2022 року Бельгія оголосила про передання Києву кулеметів і палива, 3 тис. автоматів і 200 протитанкових гранатометів.

У серпні Бельгія виділила €8 млн на нелетальну допомогу для Збройних сил України.

Окрім того, Бельгія заморозила в межах санкцій 50,5 млрд російських активів. Планують, що ці кошти можуть використати для повоєнного відновлення України.

Бельгія має намір виділити Україні більше зброї та допомогти з розмінуванням, повідомляв глава МЗС України Дмитро Кулеба 19 вересня за підсумками зустрічі з бельгійською колегою Аджею Лябіб.

26 листопада Київ відвідав де Кроо, на зустрічі із Зеленським він анонсував нову військову і гуманітарну допомогу Україні.