"Безглузде "стільки, скільки потрібно" не означає абсолютно нічого". Експосол закликав Байдена озвучити важливість підтримки України для США

Адміністрація Байдена має пояснити, які життєво важливі американські інтереси поставлено на карту у війні Москви в Україні, зазначив Гербст
Фото: The White House / Flickr

Якби американці чітко знали цілі США у повномасштабній війні, яку в лютому минулого року проти України розпочала країна-агресор РФ, то не було б жодних затримок навколо виділення коштів та озброєння Києву. Таку думку 26 вересня під час дискусії "Перемога України: блимає жовтий сигнал?" висловив експосол США в Україні Джон Гербст, його цитує українська служба "Голосу Америки".

"Єдине, чого вкрай потребує Україна, і що ми продовжуємо відмовлятися надати, – це чітке проголошення наших стратегічних цілей, – наголосив Гербст. – Я маю на увазі, що це безглузде, порожнє "стільки, скільки потрібно" не означає абсолютно нічого".

Дипломат вважає, що президенту США Джо Байдену треба сісти перед камерою, "як це робив [експрезидент США Рональд] Рейган", і сказати: "Дорогі американці, дозвольте мені сказати вам, чому це важливо... Ми хочемо, щоб Україна перемогла, це в наших інтересах, щоб Україна повернулася до своїх кордонів 1991 року".

За словами Гербста, адміністрація Байдена має "пояснити американському народу чітко, які життєво важливі американські інтереси поставлені на карту в цій війні Москви в Україні".

Серед них – інвестиція в послаблення російської армії (без втрати життів американських військових), а також сигнал для КНР, яка спостерігає за перебігом війни та рівнем міжнародної підтримки України, додав експосол США в Україні.

Також, продовжив Гербст, політика президента країни-агресора РФ Володимира Путіна спрямована на зміну форми міжнародного ладу у світі, а для цього йому "потрібно підірвати НАТО".

Як зазначив Гербст, спроби досягти цих цілей "можуть коштувати американських грошей і життів", водночас "набагато дешевшим" для США є виділення допомоги Україні на рівні 3–3,5% власного оборонного бюджету, що вже допомогло українським силам оборони знищити третину військової потужності РФ.

"Наш президент зробив феноменальну роботу. Понад 50 націй об'єдналися [у межах контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн"]... Це не триватиме вічно, якщо президент не стане і не скаже: "Ось чому ми це робимо", – резюмував американський дипломат.

Контекст:

США послідовно підтримують Україну в боротьбі з російською агресією, надаючи військову допомогу.

Загалом адміністрація Байдена виділила понад $44,5 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки, зокрема понад $43,9 млрд – від початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії, ідеться у звіті Пентагону за 21 вересня.