Біля Австралії зазнав аварії вертоліт із військовими. Через їхню ймовірну загибель зупинили спільні навчання зі США

ЗМІ нагадують, що проблеми з Taipan уже були
Фото: navy.gov.au (архів)
28 липня біля острова Гамільтон у Кораловому морі зазнав аварії австралійський вертоліт MRH-90 Taipan, який брав участь у спільних з американськими військовими навчаннях Talisman Sabre. Про це 29 липня поінформувала газета The Sydney Morning Herald.

Вертоліт упав пізно ввечері під час виконання завдання, у якому брало участь ще два вертольоти, пише видання.

У морі пізніше виявили уламки вертольота, усіх чотирьох людей, які вилітали на його борту, вважають зниклими безвісти і припускають, що вони загинули.

Федеральний уряд почав розслідування причин аварії вертольота. У пошуковій операції бере участь приблизно 800 осіб.

У зв'язку з авіакатастрофою навчання Talisman Sabre зупинили.

Якщо загибель людей підтвердять, це стане найбільшою військовою катастрофою мирного часу в Австралії майже за 20 років. 2005 року дев'ять австралійських військовослужбовців загинули внаслідок аварії вертольота в Індонезії під час ліквідації наслідків землетрусу.

The Sydney Morning Herald зазначає, що вертольоти MRH-90 Taipan мають "проблемну історію" з "майже дюжини зареєстрованих інцидентів з безпекою". Зокрема, у березні через відмову двигуна один Taipan здійснив аварійне приземлення, унаслідок чого постраждало двоє людей.

Навчання США й Австралії Talisman Sabre проводять раз на два роки, 2023-го в них бере участь 30 тис. військовослужбовців із 13 країн, повідомляє "Анадолу". Агентство наголошує, що в Австралії перебувають міністр оборони США Ллойд Остін і держсекретар США Ентоні Блінкен.