Білорусь заявила про готовність до силової відповіді на воєнні загрози країн НАТО за підтримки Росії та Китаю

Військові Білорусі готові відповісти силою на загрози
Фото: mil.by

Міністерство оборони Білорусі заявило, що готове відповісти силою на відкриту воєнну агресію. Основну підтримку військове командування країни очікує від Росії, Китаю, а також у межах Союзної держави й Організації Договору про колективну безпеку.

У міністерстві оборони Білорусі не відкинули силового варіанта реагування на прямі воєнні загрози країні за підтримки Російської Федерації та Китаю. Про це йдеться в заяві начальника департаменту міжнародного військового співробітництва генерал-майора Олега Воїнова, яку опублікували сьогодні на сайті військового відомства Білорусі.

Воїнов вказав на нарощування військових сил країн – членів НАТО біля кордонів Білорусі та проведення військових навчань Альянсу в регіоні.

"В умовах внутрішньої нестабільності, сприяння прикордонних та інших країн дестабілізації ситуації в нашій країні змінюється і ставлення до зовнішніх чинників. І те, що раніше ми не вважали загрозою, у нинішніх умовах набуває зовсім іншого значення", – заявив генерал майор.

Міноборони не відкинуло силової відповіді в разі відкритої воєнної агресії на збройний конфлікт.

"Украй важливо для нас те, що ми не залишилися самі. Підтримка, яку надають нашій країні найближчі партнери, а особливо наш стратегічний союзник Російська Федерація і "залізний брат" Китайська Народна Республіка, свідчить про те, що шлях, обраний нашою країною, нашим народом, – правильний", – ідеться в заяві.

За словами Воїнова, підтримка в межах Союзної держави та Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) стає "актуальною на тлі висловлювань окремих польських військових експертів про можливість силової підтримки зміни влади в Білорусі", а також про ймовірне відділення Гродненської області.

Воїнов підкреслив налаштованість Білорусі на взаємовигідне міжнародне військове співробітництво.

"Але хочу зауважити, якщо хтось не хоче розвивати з нами відносини, ми не будемо ініціативно набиватися у друзі. Ми керуємося принципом взаємності", – сказав він.

Після президентських виборів у Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що перемогу президента Олександра Лукашенка сфальсифікували.

Лукашенко говорив, що в Білорусі використовують сценарій "кольорових революцій". Він неодноразово звинувачував країни НАТО в нарощуванні військових сил на кордоні з Білоруссю. НАТО відкидав звинувачення Білорусі. В організації заявили, що не становлять загрози для країни.

Водночас Білорусь, за словами її президента, перекинула до своїх західних кордонів приблизно половину особового складу у відповідь на перекидання Північноатлантичним альянсом американських підрозділів і літаків F-16.

Лукашенко заявив, що Росія на перший запит надасть Білорусі "всебічну допомогу" щодо гарантування безпеки. Росія вже скерувала в Білорусь підрозділи 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ на тактичні навчання "Слов'янське братерство". Військові, які прибули із РФ, завершили передислокацію на полігон Брестський.