Білоруська прокуратура попросила 3,5 року колонії суворого режиму для боксера Кудіна, якого екстрадували із РФ

Кудіна екстрадували в Білорусь із Росії
Фото: kudin_alexey_mma / Instagram
Білоруська прокуратура попросила для білоруського спортсмена, багаторазового чемпіона світу з тайського боксу серед любителів і чемпіона світу з кікбоксингу серед професіоналів Олексія Кудіна 3,5 року колонії суворого режиму. Про це в Telegram повідомив правозахисний центр "Весна" 10 серпня.

Правозахисники заявили, що сьогодні в суді тривають дебати між сторонами у справі Кудіна.

Спортсмена обвинувачують у спротиві співробітникові органів внутрішніх справ та іншій особі під час виконання ними обов'язків із охорони громадського порядку, поєднаному із застосуванням насильства.


Контекст:

Кудіна затримали в Білорусі після акції протесту 10 серпня 2020 року, а 21 серпня відпустили. Сам спортсмен говорив каналу "Настоящее время", що "застосував самооборону, постраждало кілька силовиків".

За якийсь час спортсмен опинився в Росії і просив там політичного притулку. 21 січня 2021 року Кудіна затримали в Москві. Згодом суд ухвалив рішення, що його можна вислати в Білорусь.

Кудіна екстрадували в Білорусь 22 липня.

"Русская служба BBC" зазначає, що, після того, як 21 липня суд у Росії підтвердив рішення про екстрадицію Кудіна в Білорусь, Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) висунув вимогу зупинити висилання. ЄСПЛ посилався на документ, згідно з яким спочатку потрібно було вивчити питання, чи загрожують Кудіну в Мінську тортури. Росія рішення суду із прав людини не виконала.