Білоруські військові хотіли зробити підкоп на кордоні з Польщею – польські прикордонники

Підкоп намагалося зробити шестеро військових Білорусі
Фото: Straż Graniczna / Twitter

Білоруські військові 19 червня намагалися здійснити підкоп під нещодавно встановленим парканом на кордоні з Польщею. Про це повідомила польська прикордонна служба у Twitter.

На ділянці в районі села Дубичі польські прикордонники помітили групу із шістьох білоруських солдатів, які намагалися зробити підкоп під парканом на польсько-білоруському кордоні.

Крім того, 19 червня 21 особа намагалася нелегально потрапити до Польщі через кордон із Білорусі. За даними прикордонників, це були мігранти, зокрема, із Марокко, Сенегалу та Індії.

Контекст:

У 2021 році у країнах Євросоюзу, що межують із Білоруссю, загострилася проблема нелегальної міграції з країн Близького Сходу. У ЄС спочатку заявляли, що Білорусь навмисне послабила контроль над кордоном зі свого боку, пізніше Олександра Лукашенка, який називає себе президентом Білорусі, звинуватили не просто в послабленні контролю, а й в організації потоків нелегальної міграції.

У Євросоюзі повідомляли, що мігрантів до Білорусі запрошували через білоруські диппредставництва. За інформацією української розвідки, на території третіх країн створили "вербувальні центри", де людям пропонували за плату доправити їх до Євросоюзу й під виглядом туристів вивозили до Мінська.

У зв'язку з міграційною кризою в жовтні 2021 року польський Сейм ухвалив спецзакон про будівництво стіни на кордоні з Білоруссю, Росією та Україною. 13 червня зведення 140-кілометрового відрізка стіни на кордоні з Білоруссю закінчили і почали здавати в експлуатацію перші ділянки.