Білоруські ЗМІ дізналися, з якими травмами надходили до лікарень учасники мирних протестів

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети
Фото: Вадим Замировский / TUT.BY

У розпорядженні порталу TUT.BY опинився документ, у якому вказано дані понад 1100 осіб, які звернулися в Мінську по допомогу до медиків із 9-го до 23 серпня.

Білоруські журналісти одержали інформацію про характер травм, які дістали учасники серпневих акцій протесту під час мітингів на вулицях Мінська, у відділеннях лікарень та Центрі ізоляції правопорушників на Окрестіна. Про це повідомив портал TUT.BY 11 вересня.

У документі, який передали журналістам, указано дані понад 1100 осіб, які зверталися по медичну допомогу, а також описано завдані їм травми. У ніч на 10 серпня, першого дня протестів, у Мінську постраждало щонайменше 100 осіб.

"Ось такі діагнози деяких постраждалих: вогнепальне проникне поранення живота, евентрація тонкого кишківника, відкрита травма грудної клітки, травматичний шок, мінно-вибухова травма стегна, черепно-мозкові травми середнього ступеня тяжкості, забої м'яких тканин голови, осколкові поранення шиї, правого передпліччя, проникне осколкове поранення передньої поверхні шиї, хімічний опік кон'юнктиви рогівки обох очей, множинні вогнепальні рани тулуба, правої нижньої кінцівки, рвана рана обох стоп, рана обличчя", – зазначає портал.

У трьох осіб зафіксовано перелом основи або зводу черепа.

За інформацією TUT.BY, у постраждалих, місцем звернення яких указано 1-й провулок Окрестіна, 36, де розташований Центр ізоляції правопорушників, із 10-го до 15 серпня зафіксовано множинні забої м'яких тканин, грудної клітки, гематоми стегон і сідничної ділянки, забиті рани тім'яно-скроневої ділянки, рідше – переломи ребер, рук і пальців, закриту черепно-мозкову травму.

"Звідти, згідно з документом, госпіталізували щонайменше 50 осіб. Приблизно в п'яти випадках місцем звернення вказано різні РУВС Мінська", – підкреслило видання.

Великий наплив звернень до медиків зафіксовано 14-го і 15 серпня після того, як із ЦІП на Окрестіна стали відпускати затриманих. Із документа, який опинився в розпорядженні журналістів, випливає, що за два дні в 6-ту міську лікарню Мінська звернулося приблизно 60 осіб.

"У одного з тих, хто звернувся по допомогу, медики зафіксували скальповану рану правого стегна, садно і забій м'яких тканин статевого члена, множинні садна нижніх кінцівок і пахових ділянок. В одного з пацієнтів під питанням "пошкодження слизової оболонки прямої кишки". У 29 людей виявили у крові етанол. Ще у 31 людини лікарі швидкої допомоги або лікарні виявили ознаки алкогольного сп'яніння", – пише TUT.BY.

У списку постраждалих журналісти знайшли одного співробітника міліції, у нього був вивих кисті.

TUT.BY звернувся по коментар до пресслужби міністерства охорони здоров'я Білорусі.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента, які відбувалися з 4-го до 9 серпня, сфальсифіковані. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.