Білоруський програміст показав програму, яка знімає маски із силовиків

У Білорусі тільки в день "інавгурації" Лукашенка затримали 259 учасників протесту
Фото: ЕРА

Білоруський розробник ігор Андрій Максимов продемонстрував роботу програми-ідентифікатора облич і персональних даних білоруських силовиків, які били протестувальників. Програміст попередив співробітників ОМОН про "останню можливість піти".

Білоруський розробник ігор і дизайнер Андрій Максимов опублікував у YouTube 24 вересня відеоролик, у якому показав роботу програми з ідентифікування силовиків, що розганяють протестувальників у Білорусі.

Програма аналізує зображення силовиків у захисних масках і по очах порівнює з фотографіями з відкритого доступу. Після знаходження фото програма виводить на екран особисті дані.

Цим відео програміст закликав силовиків відмовитися від наказів розганяти протестувальників, оскільки кожного з них можна буде ідентифікувати.

Відео: Andrew Maximov / YouТube

"Я обіцяв, що ваші діти дивитимуться саме на ваші обличчя, коли ви робите наймерзенніші вчинки у вашому житті. Ви не до кінця усвідомлюєте серйозність ситуації", – попередив програміст.

На відео показано кадри, де співробітники ОМОН стоять на вулицях у масках і б'ють мітингувальників. Програма в цей момент генерує їхні справжні обличчя і виводить персональні дані на екран.

"У вас є остання можливість піти", – сказав Максимов.

Автор ролика рекомендував силовикам частіше спілкуватися з протестувальниками і зрозуміти, що вони виходять добровільно.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув президент країни Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчували протилежну картину – упевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів було затримано приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми й поранення. Наймасовіші затримання проводили в період із 9-го до 12 серпня, тоді затримали орієнтовно 7 тис. осіб. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Лукашенко 23 вересня вшосте обійняв посаду президента. Церемонія інавгурації відбулася в Палаці незалежності в Мінську таємно. Уперше в історії Білорусі її не анонсували. Усупереч вимозі законодавства, церемонії не транслювати на телебаченні.

Після таємної інавгурації жителі Білорусі також вийшли на протести. Проти них міліція застосувала водомети. У підсумку затримали 259 осіб.

Низка держав, зокрема Німеччина, Латвія, Литва, Польща, Данія та Чехія, не визнали інавгурації Лукашенка. Сенат США у своїй заяві вказав на відставку Лукашенка. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що присяга Лукашенка не означає його визнання легітимним главою білоруської держави. Підтримав Лукашенка президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов, побажавши народу Білорусі "миру, подальшого прогресу та процвітання".